Една година условно лишаване от свобода с три години изпитателен срок - това е присъдата на Ангел Д., който близо три години крил, че майка му е починала, за да й прибира пенсията. Наказанието е договорено между направилия пълни признания подсъдим и прокуратурата и е одобрено от съда.
Драмата със силно изразени патологични нотки се разиграла в Бяла. През юни 2015 година живеещият в Белослав Ангел отишъл да навести майка си и я заварил мъртва в леглото. Но вместо сърцето му да се потопи в мъка, мозъкът му хладнокръвно родил потресаващ план - да лъже, че жената е болна, залежала се у дома и затова не излиза, а през това време да й прибира пенсията, за което имал пълномощно. От време на време прескачал от Белослав до Бяла да пали лампите в къщата, за да имитира живот, понякога казвал, че майка му е на лечение в Русе и винаги успявал да отклони желанието на съседите да я видят.
Това накарало хората да шушукат, че нещо не е наред, а след сигнал в полицията в Бяла Ангел бил поставен под наблюдение. Когато през февруари пристигнал за пореден път да прибере 224-те лева майчина пенсия, полицаи го проследили на излизане от дома, а техни колеги разбили входната врата и намерили мумифицирания труп на старицата.
Алчният син признал всичко веднага след ареста и се оправдал, че бил затруднен финансово, затова решил да взема докогато може пенсията на починалата си майка. Справката показала, че за 33 месеца Ангел е прибрал 7402 лева, които са възстановени на НОИ.