С брилянтно представяне и класиране в първата десетка на електрическите прототипи се увенча тазгодишното участие на млади русенски инженери в най-популярното и авторитетно състезание за иновации в мобилността - екомаратона на "Шел". Той се проведе на специално изградената писта в олимпийския парк "Куин Елизабет" в Лондон от 5 до 8 юли. Електрическият болид на Русенския университет DTT3, който за трета поредна година участва в състезанието, измина 472 км с един киловатчас електричество. Така нашите екомаратонци подобриха досегашните си постижения и показаха как може да се стигне от Русе до София за 20 стотинки. Това донесе на отбора престижното девето място в категория "Прототипи с електрическа батерия", в която се състезаваха с още 36 отбора.
Адреналинът е много висок, макар че се движим бавно. Всяко едно участие досега е било само по себе си предизвикателство, свързано с много нови неща, много нови хора и всеки път се научава много, сподели пилотът на отбора и докторант в Русенския университет Илияна Минковска. Отбор "Автомобилист" от Русенския университет благодари на всички партньори и приятели за подкрепата и изрази надежда догодина да е в петорката, а защо не и в тройката. 
За да се нареди сред десетте най-добри участници в тазгодишния Шел екомаратон, русенският електрически болид свали 25-28 килограма или 40% от теглото си. Това стана благодарение на карбон, оптимизирана форма, подобрена аеродинамика и ново окачване с подобрени характеристики. Специално внимание бе отделено на снижаването на механичните загуби в трансмисията и всички подвижни елементи. Изцяло бе обновен воланът, като в помощ на пилотите бе и специален уред, който оптимизира разхода. 
В екомаратона Русенският университет участва за първи път и с втори отбор. Тяхната кола от градски тип HydRUr3, задвижвана с водород, също се представи блестящо. Автомобилът измина 116 км с 1 кубичен метър компресиран водород, а това класира отбора на почетното пето място. Разликата между четвъртия и петия участник в състезанието в тази категория е само 1 км. Колата впечатли журито и с дизайна си, като беше избрана за „семейната снимка“ на "Шел" за състезанието в Европа. 
В тазгодишното издание на Шел екомаратона в Лондон се събраха 140 отбора от над 25 държави, за да представят своите визии за интелигентен транспорт на бъдещето.