Бившият русенски депутат и досегашен зам.-председател на СДС Румен Христов е новият шеф на партията. Христов, който е една от знаковите фигури на СДС, беше сочен като силната фигура, която стои в основата на свалянето на втория най-дългогодишен лидер на СДС след Иван Костов - Божидар Лукарски. В бурното заседание на националния съвет на СДС през април, белязано от бой и просташки обиди, бившият роден в Борово бизнесмен и политик се превърна в едно от главните действащи лица, след като не беше допуснат в началото на заседанието от наета охрана. Тя трябваше да спира делегати на опозиционни на Лукарски структури, а по-късно самият Лукарски се оплака, че бил предаден от високопоставени членове на партията, сред които и Румен Христов.  
"СДС е емблемата на демокрацията в България. Искам да върна СДС при неговите корени, да започна да възраждам партията. За демокрацията трябва да се борим всеки ден", заяви Румен Христов пред делегатите на 23-тата национална конференция на партията. Разликата между двамата кандидати за поста председател на СДС бе само 47 гласа. От 719 гласували делегати на националната конференция, Христов спечели вота с 369 гласа срещу 322 гласа за неговия конкурент Антон Койчев.
"Мечтата на всеки председател е партията му да участва самостоятелно в парламента, да взема решенията автономно, без да се съобразява с този или онзи", посочи новият лидер на СДС, като подчерта, че във фокуса на партията трябва да бъдат местните избори, където СДС цели добро представяне. "Местната власт е изключително важна. Чрез нея се овладява централната власт", допълни Христов.
Той обеща на местните структури свободата сами да избират с кого да се коалират на местните избори. По този начин щяло да стане ясно и кои са подходящите партньори за СДС.
Христов се ангажира също в следващите 5-6 месеца да посети всички областни структури с добри резултати и изрази надежда да му стигне времето да посети и по-малките населени места. 
"Моето желание е за консолидация. Няма да има разделение, защото в последните години оредяха много редиците на СДС и имаме нужда от съвместни действия. Ще работя с всички членове на СДС, без значение дали са гласували за мен или не", каза още новият лидер.