Четири табели за забрана на вноса на свинско месо за лична консумация от пътниците в коли, влизащи в страната от Румъния, са поставени на граничните кабинки на входните и изходните трасета за леки автомобили на Дунав мост. На пункта има и фризер за конфискуваното месо и колбаси. Мерките са затегнати поради изникване на ново огнище на африканска чума по свинете в град Констанца в Румъния, който е на 60 км от Дуранкулак, каза за "Утро" вчера директорът на Областната дирекция по безопасност на храните д-р Георги Дяков.
Всички автомобили, микробуси и камиони, които идват от Румъния, подлежат на проверки от Гранична полиция, НАП и митницата и ако бъде открито прясно свинско месо или колбаси със свинско, се пуска сигнал до ОДБХ, откъдето се изпраща подвижен инсинератор, който унищожава храната, а специалисти дезинфекцират съответните автомобили на място, посочи д-р Дяков. Ако количеството е по-малко, се вкарва във фризера и след като се събере повече храна, тогава се унищожава. За една седмица в него има поставени близо два килограма салам и наденица със свинско месо и създърма, отнети от румънски туристи на път за страната.
Както "Утро" писа нееднократно, африканската чума не е опасна за хората, но може да причини големи загуби за свинекомплексите.