Двадесет ученици от Професионалната гимназия по селско стопанство "Ангел Кънчев" през август догодина ще заминат за испанския град Сарагоса. Собственици на винарни в един от най-слънчевите райони на Пиренейския полуостров ще отворят за тях своите изби и ще покажат на русенските младежи стандартите и технологиите за производство на органично вино. Нашите ученици ще имат възможност да проследят процеса в неговия пълен цикъл - от подготовката на биокомпост за младите лози, през отглеждането на сортовете до брането и правенето на виното, каза директорката на ПГСС Милена Досева.
Стажантската визита на момичетата и момчетата става възможна благодарение на проект на ПГСС "Изграждане на практически компетенции в органичното земеделие" по програма "Еразъм+". В Испания учениците ще натрупат знания и за отглеждането на органични култури и работа със селскостопанска техника. Ще им остане и свободно време, за да разгледат Барселона, Мадрид и други испански градове.
Шанс да се включат в подобни интересни и полезни преживявания ще имат и бъдещите осмокласници, които ще изберат да продължат образованието си в ПГСС. Впрочем, след първото класиране в гимназията все още има свободни места - за фермери, ветеринарни и селскостопански техници. Имаме чудесно общежитие, прекрасен стол, разкошна база за практика, а бъдещите фермери и техници заедно с дипломите ще вземат безплатно и шофьорска книжка, припомнят от училището.