Васил ТОДОРОВ
Русенската компания с близо 20-годишен опит в международната спедиция и транспорт "Тива Ком" помогна за успешния гастрол на Софийската опера и балет в Москва. Специалистите на фирмата организираха транспорта на декорите и към руската столица поетапно се отправиха девет камиона, натоварени с реквизит за предвидените в програмата шест спектакъла. 
"Пристигането на товарната композиция съвпадна със строгите мерки за сигурност около военния парад в Москва на 9 май, както и с изискването тежкотоварните камиони в центъра на мегаполиса да се движат само в тъмната част на деня между 23 и 6 часа. А навлизането в центъра се налагаше от факта, че митницата на Болшой театър е именно там, за разлика от традиционните митнически пунктове, разположени в околностите на столицата", разказва мениджърът на проекта Десислава Петрова.
Подобен товар не е превозван от България до Русия през последните 40 години. Освен с намирането на свободни камиони, "Тива Ком" се справи безупречно и с подробната документална обработка на специфични товари, за да облекчи митническия контрол по границите и придвижването на стоката да се състои навреме.
Качественото изпълнение на ангажимента към Софийската опера и балет изискваше и връщане на товара. За тази цел бяха нужни нови камиони от Русия за България, което не е съвсем лесна задача в международния транспорт. Но ръководеният от Десислава Петрова екип преодоля и това предизвикателство, дори го преизпълни с два свободни товарни автомобила в запас.