Два от щиковете на обелиска на Мемориала на загиналите във войните са изтръгнати и откраднати. Ножът от пушка "Манлихер", който е поставен в центъра на композицията, е откачен от местата, където е бил заварен, и зверски огънат. 
Тази неприятна гледка изненадала художника Пейно Пейнов, когато минал покрай мемориала, поставен на мястото на сградата на Пети пехотен полк. На Пейнов му направило впечатление, че нещо липсва в композицията, която той лично заварявал преди две години, в навечерието на откриването на паметния комплекс. След като се вгледал и установил щетите от вандалското посегателство, той се обадил на Димитър Вълков, майор от резерва и председател на Регионалния съюз на офицерите и сержантите от запаса и резерва. 
Вчера отидохме на място да видим какви поразии са направени, каза Вълков, възмутен от посегателството. Според него тези, които са откраднали щиковете и са окривили ножа, явно са възнамерявали да отнесат и още плячка от мемориала. Огледахме внимателно всичко и сме на мнение, че вандалите са правили опит да отместят камерите, така че да не попаднат в обсега им, докато те самите обират централната конзола на мемориала, уточни Вълков. Според него крадците са пробвали да завъртят и прожекторите, за да изместят посоката на осветлението, което също е съсредоточено върху паметника. 
Това е второ посегателство върху замисления преди десетилетия, но открит едва през 2016 година мемориал в памет на героите на Русе в няколко войни. При първото нападение от въздушна пушка е била изстреляна сачма, която е повредила единствено дисплея на киоска. Сега обаче вандалите са действали брутално и безогледно. 
Пейно Пейнов, който е изпълнител на композицията, пое ангажимент да възстанови щетите, като направи нови заварки, каза Димитър Вълков. Той обаче се опасява, че дотогава може да бъде откъртен и ножът и дори да бъдат направени по-големи поразии. Сезирал съм и кмета на общината Пламен Стоилов и очаквам да се прегледат записите от камерите, добави Вълков. И се обръща към русенци с молба да съдействат престъпниците да бъдат открити, а също и да сигнализират, ако забележат агресивни действия в района на мемориала.