Ябълките са питателна храна, но дали захарта и въглехидратите в тях имат добро въздействие върху кръвната захар и нивата на инсулина, ако човек е диабетик? Според Американската асоциация по диабет, макар че съдържат захари и въглехидрати, приемът на ябълки и други плодове не е проблем за човек с диабет тип 1 или тип 2. Ябълките съдържат различен вид захар от тази, която има в храни с добавена сладост. Освен това те съдържат фибри и хранителни вещества. Човек с диабет трябва да знае как му влияят ябълките, за да включи този плод в здравословната си диета. В тази статия, публикувана на сайта medicalnewstoday.com, разглеждаме ефектите от ябълките и другите плодове върху симптомите на диабета.

Хората с диабет трябва да следят за приема на въглехидрати, за да се уверят, че нивата на кръвната им захар остават стабилни през целия ден. Следователно има смисъл да наблюдават всички храни, които съдържат въглехидрати и захари. Според американското министерство на земеделието (USDA) има около 25 грама (g) въглехидрати общо в средно голяма ябълка и около 19 г от тях са захар. Повечето захар в ябълката е под формата на естествено срещаща се фруктоза. Това може да има различен ефект върху тялото, отколкото приемът на други захари. Също така фруктозата се различава от рафинираната и преработената захар, която се намира в пакетирани храни като шоколад, бисквити и др. Наскоро публикувано изследване в американското списание за клинично хранене показва, че заместването на глюкозата или захарозата с фруктоза води до по-малко захар и инсулин в кръвния поток след хранене.
USDA съобщава, че средната по големина ябълка съдържа около 4 грама диетични фибри, които могат да помогнат за забавянето на усвояването на захарите в организма. В допълнение, свързването на плодовете с храна, съдържаща здравословна мазнина или протеин, може също така да намали нивата на кръвната захар и да накара човек да се чувства заситен за по-дълго време. 

Иначе ябълките могат да окажат сравнително слабо въздействие върху нивата на инсулина и кръвната захар в организма и се считат за ниско гликемичен плод, подходящ за хора с диабет. Все пак е от съществено значение някои пациенти да следят промените, които имат след яденето на ябълка, така че да знаят какво да очакват в тялото си, когато го правят.

Диабет и други плодове

Диета, богата на зеленчуци и плодове, е полезна за всички хора. Някои плодове осигуряват повече ползи от други, особено за хора с хронично болестно състояние. Консумирането на плодове в цялата им сурова форма осигурява най-голяма полза, защото когато те се обработват, влакната, антиоксидантите и другите хранителни вещества могат да бъдат намалени.

Трябва ли да избягвате плодови сокове?

Плодови сокове, които съдържат 100% истински плодове, трябва да са част от менюто на човек с диабет, въпреки че някои диабетици може да пожелаят да ограничат приема им, тъй като плодовите сокове могат да съдържат по-висока концентрация на захар и по-малко фибри, отколкото пресните плодове. Това може да доведе до по-висока концентрация на кръвната захар. Важно е да се управлява правилно диабетът, като се има предвид общото приемане на въглехидрати по време на хранене. Приемът на плодови сокове е от съществено значение в проследяването на въглехидратите. 

Трябва да се избягват плодови сокове с добавена захар. Някои плодови сокове могат да са от истинска суровина, но процесът на превръщането им в сок може да отстрани голяма част от фибрите и хранителните вещества в нея. Останалото след обработката често е с по-високо количество на захарта и калориите, отколкото в самия плод. Другите “плодови сокове” съдържат малко или никакви истински плодове. Четенето на съставките и съсредоточаването върху 100% реални сокове е от решаващо значение за осигуряването на по-висок прием на хранителни вещества.

Перспектива

Ябълките са силно питателна храна и чудесна здравословна закуска. Те имат минимален ефект върху нивата на кръвната захар и на инсулина, което ги прави идеална закуска за хора с диабет. Редовното следене на нивата на кръвната захар и инсулина след яденето на ябълките може да помогне на човек да знае как този плод му влияе.