Временна изложба, която показва съдебните процеси в Русе от 5 юли 1876 г. срещу Ботевите четници и други революционери, бе открита вчера в Деня на отворените врати на Историческия музей в Бяла. През вчерашния ден Бяла отбеляза и 141 г. от своето освобождение от турско робство.
Експозицията е посветена на 142-ата годишнина от събитието, на което за първи път по време на съдебното дирене, проведено пред дипломатическите представители в столицата на Дунавската област, е допуснат обществен  защитник на подсъдимите - Илия Цанов. Той е първият българин, успял публично да защити борбата на българския народ за свобода, което според османските власти е престъпление. 
Заради присъствието на консулите на чуждите държави и убедителната защита на Цанов смъртните присъди са заменени със заточение. Така са спасени от смърт Никола Обретенов, Стоян Заимов /които по-късно активно участват в изграждането на музей в Бяла и паметника на Панайот Волов до моста на Колю Фичето/, Кирил Ботев и десетки други поборници.