Живея на вино и галет, пише Жорж Санд до най-добрия си приятел писателя Густав Флобер. Кореспонденцията между двамата е обeмиста и част от нея е публикувана в книга. Те не само споделят в писмата си всичко, което ги вълнува, но и често се срещат, за да обядват или вечерят заедно. Обичам да готвя, но не обичам да ям сама, най-доброто нещо е да споделите храната с някого, когото обичате, пише му Санд и Флобер често гостува в наследственото й имение в Ноант във френската провинция Бери. Там около масата сядат и други нейни приятели - една малка, но представителна селекция на най-известните творци на 19 век като Балзак, Бодлер, Дюма-син, Шатобриан, Зола, Делакроа, Шопен, Лист, Хайне, Тургенев, Достоевски.
Вероятно за много от съвременниците й е било трудно да си представят една от най-скандалните жени на епохата зад печката. Писателката бунтарка, която се облича в мъжки костюми, пуши пури и посещава места, които често били забранени за жени, е известна с многобройните си любовници. Най-скандалната й афера е с една от най-красивите парижки актриси - Мари Дорвал. Двете се срещат през 1833 г., когато Санд е 20-годишна, а Дорвал е в средата на трийсетте. Тази й връзка с жена остава единствена, но е достатъчна, за да тръгне злонамерена клюка в обществото. След това като че ли моралистите претръпват и само броят на любовниците й мъже  - общо 10, от които Алфред дьо Мюсе, Проспер Мериме, Ференц Лист и Фредерик Шопен, са най-известните днес. Най-продължителна е връзката й със 7 години по-младия Шопен (впрочем всичките й любовници са по-млади от нея), която продължава цели 14 години. Той е тежко болен от туберкулоза и за него Санд е не само любовница, но и майка и болногледачка. Води го в Испания, на Майорка, където климатът е по-благоприятен за него, а по-късно описва годините, прекарани там, в романа „Зима в Майорка“. Две години преди смъртта си Шопен слага край на връзката им, след като се разпознава в един от героите в романа й „Лукреция Флориани“. Всъщност и псевдонима си като писател Жорж Санд, родена като Амандин Орор Люсил Дюпен, дължи на един от любовниците си - 8 години по-младия Жул Сандо, заради когото напуска съпруга си барон Казимир Дюдеван (единствения по-възрастен от нея мъж в живота й) и се мести от Ноант в Париж през 1831 г. С Жул започват да пишат за „Фигаро“ под псевдонима Ж.Санд и издават романа „Роуз и Бланш“, а година по-късно тя публикува първия си самостоятелен роман „Индиана“, който й носи истинска слава. Той става и причина да се срещне с Алфред дьо Мюсе, който след като го прочита, й пише възторжено писмо и двамата започват страстна връзка.
Съвсем различна е връзката на Жорж Санд с Густав Флобер - това е искрено и дълбоко приятелство. И то до такава степен, че когато Санд започва да пробва различни диети заради проблеми със стомаха, Флобер минава на същия режим. „Като се отказах да ям месо, отново открих какво е здрав стомах... Пия сайдер с ентусиазъм, шампанско не! Живея на вино и галет“, пише Санд на Флобер. А той започва да следва нейната диета, защото е убеден, че всяка диета е по-лесна, ако някой друг страда заедно с вас. Неговото протеже Ги дьо Мопасан пише: „Почти никога не яде месо, само яйца, зеленчуци, парче сирене, плодове и чаша студен шоколад... Приемането на твърде много храна го караше да се чувства тежък и негоден за работа“. В кореспонденцията си Флобер и Санд дори сверяват менютата си - „Аз обядвам две яйца на омлет или бъркани и чаша кафе“, пише му Санд. Той я нарича „Господарю мой“, тя му отвръща с „Моят монах“.
Но макар и бунтарка, която с поведение и облекло предизвиква обществото, Жорж Санд не презира домашния живот. Напротив - възпитава децата си - сина Морис, нейния любимец, дъщерята Соланж, а по-късно и внуците, грижи се за слуги и съседи, запален градинар е, намира успокоение в ръкоделието. Готви много и добре и обожава конфитюр, като вари несметни количества. Санд не е красавица, но с интелигентността си омайва мъжете, с които винаги е предпочитала да общува. Кани редовно приятелите си писатели, музиканти и художници на вечери, а след това им свири на пиано или обсъждат книги, включително и нейни ръкописи. И въпреки предупрежденията на лекарите до смъртта си на 71-годишна възраст се къпе в река Ендър. Погребана е в Ноант, а Флобер признава пред Тургенев: „На погребението й плачех като задник“.
Имението и къщата в Ноант стават музей на Жорж Санд, след като внучката й Аурора Санд ги оставя с тази цел на френската държава след смъртта си през 1961 г. Атмосферата е напълно запазена, включително оригиналната печка в кухнята, а масата в трапезарията е подредена да посреща скъпи гости, като пред всяко място е поставена картичка с името - Флобер, Шопен, Балзак, Дюма-син, Лист, Тургенев. И една картичка за нея - Жорж Санд. На тази маса тя неведнъж е сервирала прости, вкусни, традиционни ястия - такива, каквито помни от детството си, или каквито приготвя за своите деца и внуци.
Рецептите за много от тях са запазени до днес, благодарение на последната й наследничка - Кристиан Санд. С нейна помощ през 2013 г. Мюриел Лакроа и Паскал Прингарб издават книгата „Дневници от кухнята на Жорж Санд“, в която са събрани 80 рецепти на писателката, сред които на любимите й галети, котлети във фолио, фрикадели с гъби, аспержи със сос холандез, клафути с череши, бисквити от маслено тесто, лимонов тарт, различни конфитюри и др.
И вие можете да опитате от вкуса на Жорж Санд с оригиналната й рецепта за галет с картофено пюре и крема сирене.

Галет с картофено пюре и крема сирене

Необходими продукти:
за тестото:
500 г брашно
2 яйца
325 г масло
сол
черен пипер
за картофеното пюре:
1,5 кг картофи
250 г крема сирене
250 г настъргано сирене грюер
Начин на приготвяне:
В брашното се прави кладенче, в него се слага 1 яйце, малко сол и малко вода и се меси, докато стане гладко тесто. Разточва се на тънко и отгоре са слага нарязаното на парчета масло. Сгъва се наполовина, разточва се, пак се сгъва и пак се разточва. Тази процедура се прави поне пет пъти.
Картофите се обелват и сваряват, след което се прекарват през сито или се пасират. Смесват се с крема сиренето и настъргания грюер. Сместа се овкусява със сол и черен пипер.
Половината от тестото се разстила в тавичка, отгоре се слага картофеното пюре и се покрива с другата половина тесто. Краищата се залепват с разбитото яйце, а с останалото се намазва галетът отгоре. Пече се в предварително загрята на 180 градуса фурна 30 мин.