Законно ли ползват общинските си офиси четири партии, които самостоятелно не са събрали 1% от вота на изборите, но въпреки това, като участници в коалиции са прискочили тази бариера и са получили помещения със символични наеми? На този въпрос трябва да отговори Административният съд, който разглежда случая след протест на Окръжна прокуратура. Държавното обвинение настоява за частична отмяна на решение на общинския съвет в Русе от 22 юни миналата година, с което СДС, ДСБ, АБВ и ДБГ получават общински имоти за партийни клубове. Повод за това е сигнал от общинския съветник от партия "Глас народен" Мариета Волф. Тя е в една група с ВМРО, а партията й не получи общинско помещение.
С решението за партийните клубове общественият интерес не е защитен, смята Мариета Волф и освен прокуратурата е сезирала и областния управител. 
Протестът на прокуратурата е неоснователен, защото в него не става ясно на кои правни норми противоречи атакуваното решение на общинския съвет и с какво то пречи на обществения ред, заяви авдокатът на три от четирите атакувани партии Ванцислав Великов. 
Договорите са валидни, те са сключени с партиите, а не с коалициите, в които те са участвали на предните парламентарни избори. Празнота в закона е, че чрез писмена декларация всяка партия от дадена коалиция може да декларира, че е събрала над 1%, което й дава правото за преференции без получаване на субсидии, посочи още юристът.
Последната дума ще има съдът, който ще се произнесе в законовия 30-дневен срок.