Братът на депутата от ДПС Димитър Аврамов - Борис, е задържан за убийството на данъчния инспектор Иво Стаменов, съобщава Нова телевизия. Прокуратурата го сочи за лидер на организирана престъпна група за рекет, действала на територията на София и други градове в страната от март 2016 г.

Тарторът на бандата и други двама негови съучастници бяха задържани във вторник при акция на ГДБОП и Спецпрокуратурата в София, Приморско и Белово. Четвъртият член на групата е в Бургаския затвор, където излежава присъда за незаконно притежание на оръжие.

Потърсен за коментар, народният представител Димитър Аврамов заяви, че не се е чувал с брат си. Виждали се по празници. „Не съм наясно дали е имал пререкания със закона. Не съм сигурен дали това е вярно. Трябва да го проверя”, каза той.

Според събраните доказателства обвиняемите са решавали финансови спорове чрез брутални силови действия и срещу солидно заплащане. Групата поемала и изпълнявала поръчки за „наказателни акции“ срещу конкретни хора или е възлагала изпълнението им на трети лица.

Имало доказателства и за това, че бандата давала поръчки за следене и нанасяне на побой над застреляния на 19 декември 2017 г. в София директор на звено „Фискален контрол” в НАП Иво Стаменов.

Сред основните задачи на разследващите е да установят дали участници в групата или лица, на които са възлагани поръчки, имат връзка с покушението над Стаменов.