Коалиционните партньори ГЕРБ и „Обединени патриоти“ се оказаха на различни мнения относно необходимостта от повишаването на акциза за бездимните тютюневи продукти (IQOS), предаде репортер на БГНЕС.

Мярката бе анонсирана от председателя на бюджетната комисия и депутат от ГЕРБ Менда Стоянова преди ден. Предложението предвижда акцизът за стиковете за бездимни изделия от 1 октомври т. г. да се изравни с този на конвенционалните цигари. Аргументът – според управляващите от началото на годината загубите за бюджета са в размер на около 15 млн. лева, а до края на годината ще станат двойни. В същото време тези изделия бележат ръст в потреблението с 50%.

Против това предложение се обявиха част от „Обединени патриоти“. Причините за противоположната им позиция са две – предложението не е съгласувано с парламентарната им група и стриктната акцизна политика на ЕК, която дава шанс на това ново изделие да допринесе за подобряване на здравословното състояние на европейските граждани. „В България също трябва да изчакаме, за да видим доказателства, които показват, че тези бездимни изделия всъщност са толкова вредни, колкото и конвенционалните цигари. Иначе остават съмнения защо точно го правим“, смята депутатът Александър Сиди от ВМРО.

Темата коментираха и от партия ВОЛЯ, но не заявиха дали подкрепят или не промените. Те ще изчакат дебатът да се пренесе в ресорните парламентарни комисии, където да бъдат чути всички аргументи, за да вземат окончателно решение.

Ако предложението бъде прието, България ще стане първата страна в ЕС, която облага тези продукти като обикновени цигари.