Парламентът прие на първо четене промените в Закона за задължителното депозиране на печатни и други произведения, предаде репортер на БГНЕС.

Вносители на промените са депутатите Делян Пеевски, Йордан Цонев, Хамид Хамид и Велислава Кръстева от парламентарната група на ДПС, а точката бе вкарана като допълнителна в днешното пленарно заседание.

Законопроектът предвижда въвеждане на изискване за задължително разкриване на информация от доставчиците на медийни услуги за техния действителен собственик, както и за начина на финансиране. Вносителите се надяват с тези мерки да доведат до прозрачност на медийния пазар, както до информираност на обществото относно редакционната политика на медиите.

Законопроектът предвижда още изискване за задължително разкриване на информация, идентифицираща лицата, разпространяващи или продаващи печатни зидания и на броя на използваните от тях крайни точки на продажба.

На промените се противопоставиха от „БСП за България“. „Няма никакво съмнение, че в България, един от основните проблеми на демокрацията е смесването на политиката и бизнеса. Смесване, което за България често пъти е в недопустими размери. За последните 20 години ние сме извървели път в посока на изсветляване, но той е ужасно недостатъчен. Ако има нещо, което гражданите на България недвусмислено формулират като проблем на системата, това е именно смесването на политиката и бизнеса“, посочи народният представител Антон Кутев.

Според него в България има конкретни личности, които са се превърнали в символ на това смесване. „Това има основание. Няма как да убедя българските граждани и моите избиратели, че г-н Пеевски не е символ на смесването на бизнес и политика“, допълни Кутев. Депутатът посочи още, че няма да подкрепи законопроекта и дори го определи като „следваща крачка в разграждането на държавността“.

„Ако това беше законопроект, в който не участваше името на Пеевски, очевидно щеше да има своите цели. Между другото, част от тях са изсветляване на имиджа на г-н Пеевски. Но ако той не го беше подписал, щеше да бъде просто един законопроект, който въври във вярната посока и се опитва пътьом да изсветли имиджа на Пеевски. С неговия подпис той става изнасилване на общественото мнение“, смята Кутев.

От ДПС защитиха предложението си. „Законопроектът има ясна цел и тази цел не кореспондира със защита интереса на когото и да било, най-малко на г-н Пеевски. Точно обратното“, посочи Йордан Цонев, който е сред вносителите.

Според него името на един от вносителите не е основание законопроектът да не бъде подкрепен. „Неприемането на този законопроект обслужва всички онези, които произвеждат фалшивите новини“, аргументира се Цонев.

В изказването си той призова за въвеждането на ясен регламент относно собствеността и финансирането на медиите, което ще доведе до изсветляването на зависимостите.

Подкрепа за законопроекта от парламентарната трибуна изразиха още председателят на Комисията по култура и медии Вежди Рашидов и председателят на ПГ на „Обединени патриоти“.