Превозвачи от цялата страна излязоха на мирен протест в подкрепа на Закона за автомобилната камара, предаде репортер на БГНЕС.

Сред инициаторите са Съюзът на международните превозвачи и Българската асоциация на сдруженията на автомобилните превозвачи. Техният призив към политиците е да не използват законодателството за тяснопартийни цели, а да се обединят за приемане на работещ и приемлив за всички инструмент, който е в полза както на сектора, така и на вътрешните регулации, и на държавния интерес. Протестиращите се противопоставят на няколко големи компании в сектора, които застанаха срещу създаването на Българска транспортна камара.

БГНЕС припомня, че срещу създаването на закон и нова браншова камара се обявиха Националното сдружение на автобусните превозвачи, Браншовият съюз за стопанска инициатива в транспорта, Националният съюз на превозвачите, Корпорацията на автомобилните превозвачи, браншови организации в пътническия транспорт. На 2 юли, по време на пресконференция те обявиха, че автомобилният и транспортният бранш никога няма да се обединят в едно сдружение.

Спорният законопроект беше изтеглен от Народното събрание след серия от протести и среща с премиера Бойко Борисов.