Поскъпването на тока, на газа и топлинната енергия отива в съда, след като омбудсманът Мая Манолова внесе жалба срещу решението на Комисията за енергийно и водно регулиране от 29 юни, предаде репортер на БГНЕС.

Неправителствени организации и граждани подкрепиха Мая Манолова и настояха да се промени законодателството, за да може и отделни потребители да оспорват в съда решенията на КЕВР. До момента това право имат само електроразпределителните дружества.

Природният газ поскъпна с 10,81% - до 400,95 лв./1000 кубически метра. В мотивите си държавният регулатор посочи, че са взети под внимание скокът в цените на петрола и природния газ на световните пазари.

"Това е минималното повишение, което ние определяме въз основа на твърде високите цени на суровия петрол и на петролните деривати на международния пазар“, аргументира се председателят на комисията Иван Иванов.

Според изпълнителния директор на "Булгаргаз" Николай Павлов обаче решението на КЕВР ще затрудни доставките на природен газ и може държавната компания да не е в състояние да изпълнява лицензионните си задължения.

По закон заради поскъпване на природния газ с над 5 на сто, автоматично се вдигна и цената на топлоенергията в страната. Средното увеличение от юли е близо 7,33% спрямо второто тримесечие на годината. За клиентите на "Топлофикация София" цената нараства със 7,46%, в Пловдив - с 0,94 %, в Плевен - с 15,19%, в Бургас – със 17,12%, във Варна – с 4,89%, във Велико Търново – с 2,89%, във Враца – с 5,42 %, в Разград – със 7,45%.

Средното увеличение на електрическата енергия в страната ще бъде с 2,03%, въпреки че трите електроразпределителни дружества поискаха значително повече. За абонатите на ЧЕЗ увеличението е с 1,75%, за ЕВН – 1,82%, за "Енерго Про" с 2,78%.

Експертният поглед

Цената на природния газ трябваше да поскъпне от юли с 18% от юли, както поиска „Булгаргаз“. КЕВР обаче сгреши като разреши скок с близо 11 на сто. От това ще възникнат редица проблеми както за бизнеса, така и за самите потребители, смята бившият член на КЕВР Еленко Божков. Според него, ако цената на суровия петрол тип „Брент“ на световните пазари продължи да се покачва следващите месеци, скокът на природния газ от октомври ще бъде двойно, дори тройно по-голяма, т.е. може да чакаме 25-30% по-скъп газ от октомври. По отношение на топлинната енергия може да се очаква скок с поне 15 на сто.

Друг проблем, който се поражда след поскъпването на тока е свързан с невъзможността да се съберат предварително заложени средства във Фонда за енергийна сигурност. Освен това, пета поредна година НЕК не може да събере 1,5 млрд. лева задължения по различни дейности. Тези пари трябва да дойдат именно от този фонд.

Еленко Божков отчита и друг наболял проблем за сектора. КЕВР допуска безконтролно едно приемане на увеличение на разходите за инвестиции от електроразпределителните дружества и ЕСО без да направи конкретните проверки. Освен това се допуска увеличение на технологичните разходи, за което би трябвало да е точно обратното – трябва прогресивно да намалява всяка година, така че да може да се влезе в европейските норми.

Реакцията на трите ЕРП-та

ЕРП Север продължава да извършва регулярния месечен отчет на потребената електроенергия. В по-високата цена на електроенергията са включени, макар и в непълен размер, икономически обоснованите разходи за осъществяване на лицензионната дейност по разпределение и снабдяване с електрическа енергия, в това число инвестиции в размер на 45 милиона лева, технологични разходи и такива за балансиране на електроенергийната система, смятат от Енерго Про.

От ЧЕЗ отбелязват, че инвестициите им са съобразени единствено с лицензионните задължения. Изминалата година е била рекордна по отношение на инвестициите в мрежата на Западна България, вложени са над 130 млн. лева. През 2018 г. отново е планиран голям ресурс за инвестиции в мрежата - 90 млн. лева.

С ценовото си решение от 1 юли 2018 г. КЕВР задава тона на развитие на регулирания пазар на електро и топлоенергия за следващите 12 месеца. Както компаниите на EVN заявиха при обсъжданията на проектодоклада, той следва да отразява необходимите приходи за компаниите така, че те да могат да изпълняват качествено своите лицензионни задължения при условия, които да са близки до средните за сектора в региона. Това означава реалистични норма на възвръщаемост на капитала и ниво на технологичен разход, които не са отчетени в пълна степен в Решението на КЕВР от 1 юли 2018 г., смятат от австрийската компания.

Доколко самото поскъпване на тока ще се отрази на обикновения потребител, все още е рано да каже. Очакванията са най-рано след месец да стане ясно с колко ще поскъпнат храните от първа необходимост.

Думата на индустрията

За разлика от Еленко Божков, председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев, смята, че минималното поскъпване на тока няма да се отрази върху семейния бюджет, тъй като е по-малко от месечната инфлация. Освен това ръстът на доходите и минималната заплата нарастват с 10 на сто от 1 юли. По-важният въпрос е при формирането на цената на природния газ. Защо сме зависими от цената на петрола на световните пазари и от курса на долара.

„Дали това трябва да бъде начинът, по който получаваме доставките. Смятам, че с предоговарянето на договора между Европейската комисия и „Газпром“, трябва да използваме възможността да променим и ценообразуването. Винаги е по-добре и когато имаме избор на доставчик, да не зависим единствено от колебанието на цената на петролните продукти на световните пазари. Освен това добре е цената да не се определя от КЕВР, а от пазара, както това ще се случва за в бъдеще при пазара на електроенергията на свободния пазар.