Жури с председател голямата българска режисьорка Бина Харалампиева ще определи кой ще бъде първият носител на националната награда "Слави Шкаров", която се дава на млад български режисьор. Призът бе учреден миналата година и тази есен предстои да се състои първата церемония по връчването. 
За селекционер на спектаклите на млади режисьори бе определен драматургът и зам.директор на Младежкия театър "Николай Бинев" в София Михаил Байков. Той изгледа 40 представления на различни театри и открои три постановки, които ще се състезават за наградата.
Първата е "Нирвана" от Константин Илиев, режисьор е Максима Боева, която е направила своята продукция в драматично-кукления театър "Васил Друмев" в Шумен. 
Втората постановка, която е впечатлила Михаил Байков, е на Сатиричния театър "Алеко Константинов" -  "Вихрушка" от Йерун ван ден Берх на режисьорката Александра Петрова. 
Третият спектакъл, който откроява драматургът, е на режисьора Васил Дуев - "Комичната илюзия" по средновековния френски автор Пиер Корней, поставена във варненския театър "Стоян Бъчваров". 
Трите спектакъла ще бъдат изиграни на русенска сцена на 19, 20 и 21 октомври, съобщи вчера за "Утро" директорът на ДТ "Сава Огнянов" Орлин Дяков. След това журито, водено от Бина Харалампиева, ще си каже тежката дума и призът на името на един от знаковите български режисьори ще бъде връчен на специална церемония.