Общината ще кандидатства за финансиране по оперативна програма "Околна среда" с проект за възстановяване на Чифлишкото езеро. Той предвижда да бъде възстановена язовирната стена, дъното на езерото, което вече е източено и изсушено, да се разоре и да се засади с житна култура, каквато е технологията. 
Именно заради тези дейности рехабилитацията ще продължи 2-3 години. След това водоемът ще бъде напълнен отново и зарибен, като ще е нужна поне една година, докато рибата порасне.
Планира се Чифлишкото езеро да се използва само и единствено за спорт и отдих на русенци. Tака ще се реализира желанието на риболовците в града и техните семейства, които искат да има къде да отидат в горещините, за да се разхладят, да ловят риба и да поплуват.
Общината стана официален собственик на езерото през август 2015 и то беше в окаяно състояние. Чифлишкото езеро е каскадно и е разположено над това в лесопарка Липник, а миналата година с решение на Министерски съвет мочурището, което свързва двата общински водоема, мина под общинско управление. Идеята на администрацията е цялата територия да се оформи в превлекателна зона за отдих на русенци.