Общата сума на паричните преводи от Германия за 10 години е нараснала с 6,5 млрд. евро. Федералната република се нарежда сред страните с най-голям брой преводи.

Сумата на паричните преводи, които мигрантите изпращат на своите роднини в други държави, съществено е нараснала. През 2016 г. около 17,7 милиарда евро са били преведени от Германия в родните страни на мигрантите, което е с 6,5 милиарда евро повече, отколкото през 2007 г. Германия влезе в групата на държавите, от които се правят най-много преводи, отбелязва „Ди Велт“. ФРГ е изпреварена само от САЩ, Саудитска Арабия и Швейцария.

Германското правителство оценява голямото количество на паричните преводи като „стимулиращо развитието“, защото парите в крайна сметка се оказват в хората от развиващите се страни. Към 2030 г. се очаква да бъдат съкратени много високите такси за преводи до нивата от по-малко от 3%.

Представителят на партията „Алтернатива за Германия“ /АзГ/ Маркус Фронмайер смята, че получателите на социални помощи в Германия изпращат част от парите си на роднини. Той подчерта, че развитието на другите държави не може да става за сметка на германската социална система. АГ настоява да се забрани на мигрантите да превеждат част от помощите си в други държави.