Държавен фонд „Земеделие“ преведе още 77 137 331 лева по Схемата за единно плащане на площ (СЕПП). Субсидии получиха 58 015 земеделски стопани. Окончателното плащане е направено след актуализация на данните в Системата за идентификация на земеделските парцели (СИЗП), на база подадени възражения и изясняване принадлежността на констатираните двойно заявени площи за Кампания 2017 г., както и след постъпване на данни от Националната агенция за приходите (НАП) по отношение на разходите за труд извършени от земеделските стопани. Окончателната ставка е 196,58 лв./хектар. Общо изплатените средства по СЕПП за кампания 2017 г. достигнаха 713,3 млн. лв. 
ДФ „Земеделие“ преведе и 5.3 млн. лева на 5168 кандидати по Схемата за дребни земеделски стопани (ДЗС), подали заявления за Кампания 2017. Право на подпомагане имат бенефициентите, които са подали заявления по Схемата за единно плащане на площ (СЕПП) и отговарят на минималните изисквания за получаване на директни плащания. За да се възползват от финансовата помощ, те трябва да поддържат до 2020 г. най-малко толкова допустими площи - като размер, колкото са декларирали в заявлението си за Кампания 2015 г. За целта са длъжни да потвърждават участието по схемата всяка година през петгодишния период на нейното действие, като подават общо заявление за директни плащания.
Подпомагането за дребни земеделски стопани замества всички плащания по схемите за директни плащания. Финансовата подкрепа се формира ежегодно и индивидуално за всеки отделен бенефициент в зависимост от заявените схеми, като не може да надвишава 1250 евро, а плащанията в размер до 500 евро се закръглят на 500 евро. Кандидатите по схемата са освободени както от изпълнението на зелените изисквания, така и от контрола за кръстосано съответствие.