Пестициди без документи за произход докараха условна присъда и глоба на постоянно пребиваващ у нас украинец. 
На 1 май 2016 година Вячеслав М. видял на пазара в Димитровград американски гранули за растителна защита „BASIS“-75DF на изгодна до границите на фантастиката цена - при цена от 174 000 лева за 1000 ампули, търговецът бил готов да ги даде за 2500 лева. Стоката била без нужните документи и сертификати но това не попречило на Вячеслав да започне да й търси пазар и щастието скоро му се усмихнало. Клиент заявил готовност да плати действителната стойност на препарата, като уговорката била суперсделката да стане на 28 май на паркинг до Дунав мост.
На място обаче украинецът бил споходен от голяма изненада - вместо човекът с бленуваните пари дошла Гранична полиция и го арестувала заедно с хилядата 60-грамови флакона „BASIS“-75DF.
Две години по-късно по делото, обвинителният акт по което бе внесен в Районния съд на 10 април т.г., вече има присъда - две години затвор условно с 4 години изпитателен срок и 3000 лева глоба. Гранулите са отнети в полза на държавата, а отделно украинецът трябва да заплати 251 разноски по досъдебното производство на Гранична полиция.
Присъдата е на първа инстанция.