Агенцията за национална сигурност (АНС) на Съединените щати официално призна, че ще изтрие от базата данни над 685 000 000 записа на телефонни разговори, които е получила от телекомуникационните оператори само през 2015 година.

През юни 2015 година Конгресът ограничи събирането на подобни информации от страна на АНС. Тези данни може да се съхраняват само от телекомуникационните компании, но АНС има право да "филтрира голяма част от тях". В момента агенцията унищожава точно тези "филтрирани разговори", които е получила.

В официалното съобщение на АНС се казва, че "изтриването е започнало през месец май, след като експертите в агенцията са установили нередности при получаването на някои от данните от доставчиците". АНС "получила "разговори, за които не е имало правомощията да ги получи и притежава".

"Това е доказателство за слабостта в тази програма", каза пред "Гласът на Америка" Дейвид Крис, най-големият експерт по тези въпроси, който работи в правосъдното министерство, а в момента ръководи консултантската компания "Калпър партнърс".

Сенаторът от щата Орегон Рон Вайдън, който е един от най-големите защитници на личното пространство на гражданите, обвини телекомуникационните компании за скандала. "Този инцидент доказва, че телекомуникационните компании са раздавали безотговорно чувствителни данни за клиентите си на правителството и не са успели да създадат необходимата система съгласно новия закон", каза сенаторът.

АНС пострада сериозно през 2013 година от разкритията на бившия служител на ЦРУ и на агенцията Едуард Сноудън, който разобличи неправомерните действия на американските специални служби.

През последните пет години Сноудън живее в Русия, където намери убежище, след като през 2013 година предаде на световните медии строго секретни материали, уличаващи американското правителство в тотално следене на собствените му граждани. Сноудън няма как да се завърне у дома, където е издирван по обвинения в шпионаж и кражба на държавна собственост. Въпреки слуховете за раздялата, в Русия, заедно със Сноудън, живее и неговата приятелка Линдси Милс.