Разкрилият пред света десетки хиляди документи на американската Агенция за национална сигурност (АНС) Едуард Сноудън каза, че руското правителство „е корумпирано по много начини“.

Москва даде убежище на Сноудън, с което го предпазва от арест в САЩ.

Работилията навремето като IT специалист и по договор с ЦРУ Сноудън каза, че руснаците са топли и умни хора, но „сериозно“ не е съгласен с политиката на руския президент Владимир Путин.

В интервю за в. „Зюддойче цайтунг“ 35-годишният Сноудън каза: „Мисля, че обществото се усеща обезсилено. Руснаците не са наивни, те знаят, че държавната телевизия не е надеждна. Руското правителство е корумпирано по много начини, това е нещо, което руският народ осъзнава.“

„Руският народ е топъл, те са умни. Това е прекрасна страна. Тяхното правителство е проблемът, не народът.“

На Сноудън беше дадено убежище в русия, след като той пристигна от САЩ, след като огласи през 2013 г. широко разпространеното необявено наблюдение на АНС през 2013 г. Срещу него са повдигнати три обвинения по Закона за шпионажа в родината му, всяко от които носи – ако бъде признат за виновен - минимум 10 години затвор.

На него му е разрешено да остане в Русия до 2020 г.

Попитан от „Зюддойче цайтунг“ дали неговите коментари могат да го изложат на опасност като разгневи Путин, Сноуден каза: "Няма никакво съмнение, има риск. Може пък да не им пука, нали? Защото не говоря руски. И тъй като съм буквално бивш агент на ЦРУ, за тях е много лесно да дискредитират моите политически възгледи като такива на американски агент на ЦРУ в Русия“.