Джон Лоутън, Б.Т.Р. и Васко Кръпката с "Подуене блус бенд" са само част от музикантите, които за поредна година ще се съберат на брега на Дунав в Тутракан и ще посрещнат първото юлско утро заедно с хиляди влюбени в свободата и рока почитатели на Джулая. Живописното градче на по-малко от 70 км от Русе организира празника за седма поредна година и може да се смята за големия печеливш от смяната на власта в Каварна, довела до прогонването на Джулая от морската рокстолица на България.
С организацията на празника в Тутракан се занимават обичайните му мотори - кметът на града Димитър Стефанов, Цонко Цонев-Кметъла, Наско от Б.Т.Р. и вокалът от групата Александър Филчев-Санеца.
Тази година на сцената под Рибарското селище ще има и международно участие - италианската рок група "Арсея" и банди от Румъния и Сърбия. Освен тях ще свирят и "Фанданго", както и рокаджии от Перник, Карлово и местни групи.
Идеята за посрещането на Джулая в известния с чудно красивите си залези Тутракан осенява кмета Димитър Стефанов една лятна утрин, когато излиза с приятел за риба. Бавното излизане на златния слънчев диск над водата и озарената река го омагьосват и решава да сподели тази красота с колкото може повече хора. Идеята му среща подкрепа от местния бизнес, за когото пристигането на хиляди хора е глътка свеж въздух и колелото се завърта. Както изглежда - необратимо, стига да не дойде нов кмет, който да реши да изтрие всичко, сторено от предшественика му, както това стана в Каварна.
Наред с подготовката за посрещането на деня на любовта и свободата в Тутракан вървят и приготовленията за традиционния фестивал "Огненият Дунав" в края на юли, в чието четиринадесето издание се очаква да участва и бившият вокалист на "Рейнбоу" Дуги Уайт.