На 29 юни православната църква почита паметта на светите апостоли Петър и Павел, ученици на Христос. Празникът носи символиката за предпазване от огън, пожар, гръмотевица и град. В някои краища Павловден се празнува отделно на 30 юни и се нарича Пальовден (от глагола паля). Според народните вярвания Свети Петър е ключар на райските порти и главен съдник на човешките грехове, който определя коя душа е праведна и достойна да влезе в рая. 
Денят на светите равноапостоли Петър и Павел е един от най-почитаните летни празници в традициите на българския народ. На този ден не бива да се върши важна земеделска работа. 
Имен ден на 29 юни празнуват: Петър, Петрана, Петя, Павел, Павлин, Павлина, Пoлина, Пенка, Пенчо, Камен. На този ден завършва постът и се отговява с младо петровско пиле. 
Две седмици преди Петровден се пости, а блажни ястия се позволяват след края на светата литургия, по време на която свещениците причестяват богомолците в храма. На Петровден завършва постът и се отговява с младо петровско пиле. 
По стара българска традиция на Петровден във всеки дом се приготвя ястие от най-младото петровско пиле в името на светеца. На трапезата се подрежда и традиционният за празника „бял мъж“ или „кутмач“ - характерно за празника ястие. Както традицията повелява, редно е на масата да има също прясна пита, баница с масло и сирене, тиквеник. 
Рано сутринта жените носят в черквата колак и ранни ябълки - петровки. Осветени от свещеника, те носят здраве. 
Меси се обреден хляб, наречен колак. Овчарската торта или наричана още “Бял мъж” е сред традиционните десерти, които нашите баби са приготвяли в миналото специално за Петровден. 
Тортата се приготвя от мляко, сирене и брашно и се сервира с мед, сладко или петмез. Сиренето трябва да бъде прясно, меко и безсолно. Задължително е и сиренето, и млякото да са овчи. Десертът е бял на цвят и в някои краища се нарича сиромашка торта. Тъй като от Петровден започва жътвата, белият десерт се приготвя, за да има бяло брашно след жътвата.
Можете да намерите богат избор от прясно пилешко месо в хипермаркет ЕДЕА!
* Рубриката ПОПИТАЙ EDEA ще дава всяка седмица отговори на ваши въпроси за различни хранителни продукти. Задайте своите въпроси на [email protected]
РЕЦЕПТА - ПЪЛНЕНО
ПИЛЕШКО БУТЧЕ 
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:
- пилешки долни бутчета 12 бр.
- скилидка пресован чесън 1 бр.
- сирене тип Дунавия или извара 125 г
- спанак, нарязан фино 100 г.
- шунка, нарязана на ситно 100 г
- смлян кориандър 1 ч. л.
- щипка настъргано индийско орехче 
- зехтин 2 с. л.
- масло 30 г
- черен пипер 
- червен пипер 
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ: 
В сгорещеното масло се запържва леко чесънът, прибавя се спанакът и се разбърква, докато омекне. 
В купа се смесват сиренето, спанакът, шунката, индийското орехче и черен пипер на вкус. Всичко се обърква добре. 
Внимателно се повдига кожата на всяко бутче, слага се от плънката и отново се покрива с кожа. Отгоре се намазва със зехтин и червен пипер. 
Бутчетата се пекат на 180° С. за около 30 мин.

Добър апетит!