Светите мощи на двама руски светци от ново време ще пристигнат в Русе на 4 юли. В 13 ч в катедралния храм „Св.Троица“ Русенският митрополит Наум ще посрещне мощите на св.Матрона Московска и на св.Лука Войно-Ясенецки. 
Матрона Никонова се родила сляпа през 1881 г., а седемгодишна проявила дарбата да предсказва и да изцелява болни хора. Още в ранна възраст тя предсказала революцията в Русия и как земята и богатствата ще бъдат разграбени, по-късно е известна като лечителка. След кончината й през 1952 г. мощите й се намират в Покровския манастир в Москва. 
Лука Войно-Ясенецки /1877-1961/ е известен руски хирург, който приема свещенически сан през 1921 г. след смъртта на жена си. Три пъти е арестуван и изпращан на заточение, като и там е спасявал човешки животи със скалпел и с проповед. Неговите мощи се намират в Святотроицката катедрална църква в Симферопол. 
В Русе светините ще пристигнат от Силистра, където на Петровден бяха посрещнати в храма „Св.св.Петър и Павел“ на храмовия празник. В „Св.Троица“ ще останат до 8 юли.