Снимката на русенеца Явор Мичев „Ледоход по река Дунав“ спечели първо място във фотоконкурса „Една река - десетки райски кътчета“ на регионалното министерство. Инициативата е посветена на Международния ден на река Дунав, а вчера регионалният министър Николай Нанков връчи наградата на победителя - ваучер за 500 лева.
Това е поредното отличие за Явор Мичев, чието майсторство му осигури първо място в миналогодишния конкурс „Запази духа на Русе“, а снимките му правят фурор в социалните мрежи и бяха забелязани дори от колоса „Нешънъл Джиографик“.
Най-добрите 12 снимки от конкурса бяха подредени в изложба пред Паметника на свободата, която Нанков и румънският вицепремиер Паул Станеску откриха и разгледаха. Второто място в конкурса за красиви пейзажи по поречието на Дунав си поделиха Борис Бегъмов и Толга Контаров, които са направили снимки край Тутракан. Трето място спечелиха Боян Иванов от Видин и Николай Димитров от Тръстеник, а за останалите снимки в изложбата бяха предвидени поощрителни награди.
Във фотоконкурса се състезаваха над 630 снимки, а целта бе да се популяризират природните красоти на река Дунав и да се стимулира развитието на туризма в региона.