„Тайни клиенти“ ще посещават през лятото ресторанти, барчета, магазини, борси, тържища, хотели и масови културни и спортни мероприятия в целия регион, за да проверят дали търговците издават редовно касови бележки. Това е само един от методите, които ще използват инспекторите на НАП-Русе, чиято лятна контролна кампания стартира този уикенд. Почивки за търговците няма да има, тъй като проверките ще се извършват както в рамките на официалното работно време, така и в часовете извън него, и не само в дeлничнитe, а и пpeз пoчивнитe дни.
За неиздаване на фискален бон търговските обекти ще се затварят за срок до един месец. Глобата за неиздаване на касова бележка за физическите лица, които не са търговци, а например продавачи, е в размер от 100 до 500 лв., а за юридическите лица и едноличните търговци - в размер от 500 до 2000 лв.  
Мобилните екипи на данъчните разполагат с достатъчно ресурси за прилагане на разнообразни методи и похвати, за да проследят дали паричните обороти се отчитат реално, а за покупките се издават касови бележки, предупредиха от НАП-Русе. При необходимост проверките ще се извършват в активно взаимодействие с други органи и институции на местната и държавната власт. Целта на контролните екипи е превантивен ефект и партньорство с лоялните търговци, за да се постигне промяна в поведението на всички задължени лица за доброволно спазване на законите. 
Всички инспектори имат официални легитимации на НАП и никога не събират никакви парични глоби на място и на ръка, а наложените санкции се внасят само по банков път, посочиха от НАП-Русе. Уточнението се прави, тъй като в миналото имаше случаи, когато мошеници се представяха за данъчни служители и прибираха глобите веднага в търговския обект.