България се придвижва в Група 2 според годишния доклад на Държавния департамент за трафика на хора. Докладът дава препоръки за необходимите по-нататъшни усилия.

На 28 юни, 2018 г. държавният секретар Майкъл Помпео оповести във Вашингтон Доклада на Държавния департамент за трафика на хора за 2018 г. Според изискванията на Закона за защита на жертвите на трафик Докладът прави изводи за усилията на правителствата по целия свят относно борбата им с това модерно робство. Осемнайсетият годишен Доклад за трафика на хора съдържа оценка за 187 страни и територии, включително и за Съединените американски щати.

Тазгодишният доклад намира, че през 2017 година българското правителство е демонстрирало съществени усилия в сравнение с предишния период и поради тази причина България е придвижена нагоре в Група 2. По-специално българското правителство е демонстрирало увеличаване на усилията си, като е предвидило по-голямо финансиране за предоставяне на услуги за жертвите на трафик и е открило две нови убежища за жертвите, включително и кризисен център за деца, жертви на трафик. Властите са идентифицирали по-голям брой жертви на трафик и са осъдили по-голям брой трафиканти. Освен това правителството е одобрило петгодишна национална стратегия за борба с трафика за периода от 2017 до 2021 година.

Посолството на САЩ поздравява българското правителство за започналите усилия да покрие минималните изисквания за елиминиране на трафика на хора. Посолството отбелязва, че са необходими по-нататъшни и постоянни действия, за да може България да запази мястото си в Група 2, като в Доклада са посочени специфични препоръки и цели за продължаване на стъпките от страна на българското правителство в борбата с трафика през следващите години, като те включват ефективни присъди за трафикантите, допълнителни усилия при съдебното преследване и увеличаване на финансовата помощ за дейности за противодействие на трафика.

Посолството на САЩ в София очаква да продължи партньорството си с българските власти в техните по-нататъшни непрекъснати усилия, необходими в борбата с модерното робство. Трафикът на хора подкопава върховенството на закона, отнема достойнството и свободата на жертвите, осигурява доходи на транснационалната престъпност и тероризма и заплашва обществената и национална сигурност на всички страни по света.