Със 104 гласа „За“ и 131 „ Против“ бе отхвърлен исканият вот на недоверие към правителството „Борисов-3“, предаде БГНЕС

Минути преди гласуването деутатите гласуваха в пленарна зала да влязат предимно зам.-министри като представители на кабинета. Антон Кутев от БСП се опита да предложи да бъде поканен премиерът Бойко Борисов, срещу когото бил вотът. Председателят на НС Цвета Караянчева напомни, че Борисов е в Брюксел. Веднага след това парламентът премина към гласуване на вота на недоверие. В залата гласуваха 235 депутати.

Председателят на ПГ на "Обединени патриоти" Волен Сидеров заяви след гласуването, че е бил категоричен, защото не само че нямало аргументи, но има контрааргументи в международен план. „Колеги от БСП вие не може да бъдете алтернатива на днешното управление, а по тема Сигурност това е просто смехотворно”, каза Цветан Цветанов, председател на ПГ на ГЕРБ.

Опозицията поиска свалянето на кабинета „Борисов 3“ с аргумента, че управляващите са се провалили в провеждането на политиката си в сектор „Сигурност“ и са неспособни да гарантират вътрешния ред в страната. Дебатите по вота се проведоха на извънредно пленарно заседание във вторник, но продължиха едва час и половина, което доведе до взаимни обвинения между управляващи и опозиция. ГЕРБ упрекна БСП, че твърденията им, записани в мотивите, са несъстоятелни и дори не са използвали цялото време за изказвания на парламентарната група, за да ги аргументират. От своя страна опозицията обвини депутатите от управляващото мнозинство и министрите, присъстващи на дискусията, че не са взели думата, за да защитят правителството.

Това е вторият вот на недоверие срещу кабинета „Борисов 3“. Първият бе внесен отново от БСП в началото на годината и бе свързан с темата „корупция“. По конституция, за да бъде успешен вотът, а кабинетът – свален, са необходими гласовете на минимум 121 народни представители.