Ако това лято сте решили да отидете във Венеция, непременно седнете в заведение до някой от каналите и си поръчайта Аперол шприц - напитката с искрящ оранжев цвят и леко горчив вкус, в която плува резен портокал. Това е една италианска икона, която догодина ще отбележи своята стогодишнина.
Аперол шприц е нискоалкохолен коктейл, в основата на който е полусладък, леко горчив аперитив с 11% алкохол, смесен с характерното за района на Венеция пенливо вино просеко и газирана вода. Днес той е и разпространен по целия свят, а в неговата родина - района на Венето в Северна Италия, на ден се сервират по 300 000 чаши, което прави по 200 на минута. На 29 юни 2012 г. 2600 души на площад „Сан Марко“ вдигат най-големия тост с Аперол шприц и така осигуряват на коктейла място в Книгата на рекордите „Гинес“. Статистиката твърди, че днес 81% от любителите на напитката са на възраст между 18 и 44 години, което със сигурност може да се подложи на съмнение. Аперол шприц е включен в листата на Световната организация на барманите IBA (International Bartenders Association). Някои от тях неотдавна решиха да кривнат леко от вековната традиция на коктейла и предложиха вариант с ледено розе вместо просеко, който кръстиха Rose Aperol Spritz - новата мания на лято 2018.
Това е поводът да се разровим из миналото на напитката на Италия и се оказа, че всичко започва по времето на Наполеоновите войни и по-точно - Войната на Третата коалиция през 1805 г., когато Австрия използва, че голяма част от армията на Наполеон е концентрирана в Северна Франция, и нахлува в Северна Италия. Който познава историята, знае, че Наполеон много скоро си го връща, като превзема Виена. Предполага се, че разположените в района на Венето хабсбургски воини, без да знаят, раждат един хит - шприцът. Причината е, че местното вино е с висок алкохолен градус и идва доста тежко и главозамайващо за войниците, затова те започват да го разреждат с вода или на немски си правят Spritzen, което означава пръсквам с вода. По-вероятно е военачалниците да са въвели някои ограничения, след като са забелязали, че италианското вино прави армията им повече весела, отколкото боеспособна. Но това са подробности, които не са регистрирани от историците. По-важното е, че местното население възприема този начин на пиене на вино, като с времето водата е заменена със сода и всъщност това е днешният шприц.
Аперитивът Аперол пък прави своята премиера през 1919 г. на Международния панаир в Падуа. 7 години са необходими на братята Луиджи и Силвио Барбиери, за да създадат уникалната си портокалова напитка. През 1912 г. те наследяват фабриката за ликьори на баща си Джузепе Барбиери и започват да правят опити с различни смеси, за да създадат своя авторска напитка. И до днес рецептата за Аперол се пази в тайна, известно е само, че съдържа балансирана смес от билки и корени, сред които някои разпознават тинтява и ревен. Със своето ниско алкохолно съдържание от 11% и сладко-горчив вкус аперитивът става любим на италианците. За това заслуга има и рекламата, в която двамата братя влагат доста пари. Първите рекламни плакати се появяват през 1920 г., а през 30-те години във вестниците започва рекламна кампания, посветена на жените, но истинският рекламен бунт идва с появата на телевизията, когато актрисата Аманда Роза да Силва възкликва: „Happy Spritz, Happy Aperol“ и фразата добива голяма популярност. Не е известно кога точно е открито, че аперитивът чудесно допълва вкуса на характерното за Венето пенливо вино Просеко, но комбинацията между Аперол, Просеко и сода и до днес се сервира в заведенията на Венеция, и не само там, като коктейла емблема на района.
През 2003 г. Campari Group придобива фирмата на братята Луиджи и Силвио Барбиери Barbero 1891 и Аперол преживява нов разцвет. През 2010 г. аперитивът се превръща във водещ продукт на компанията за световното първенство на MotoGP и основен спонсор на Гран при на Каталуния и Сан Марино. А от 2011 г. се продава бутилка готов Аперол шприц, само трябва да му се добави лед и резен портокал.
Благодарение на световната дистрибуторска мрежа на Campari Group Аперол е популярен аперитив по целия свят, а всички уважаващи себе си бармани предлагат коктейла Аперол шприц, който е чест от класиката на професионалната им организация. Ако погледнем пак статистиката, ще стане ясно, че годишно по целия свят се изпиват над 450 милиона чаши Аперол шприц, които ако се наредят една до друга, ще обиколят Земята по Екватора.
И един любопитен факт: Формата на бутилката на Аперол не е променяна от 1919 г., а синият надпис на етикета е изкривен точно под ъгъл от 11 градуса - колкото е алкохолното съдържание в аперитива. 

Аперол шприц

Необходими продукти:
3 части Просеко
2 части Аперол
1 част газирана вода
за сервиране:
лед
портокал или лимон
зелени маслини
Начин на приготвяне:
В чаша се поставя лед и в следната последователност се добавят Просеко - Аперол - сода. Гарнира се с резени портокал и зелени маслини. Сервира се с всякакви ядки, гризини, чипсове, снакс, мини сандвичи, хапки, антипасти, зеленчуци на грил, маслини, сирена, шунки и др.