Д-р Милен Томов е от Стара Загора. През 2008 година завършва Медицинския университет във Варна и веднага започва работа във варненската Спешна помощ. По това време в отделението по съдова хирургия в Университетска болница „Канев“ се отваря място за специализант и д-р Томов се мести в Русе през 2009 година. В следващите 5 години той специализира съдова хирургия, като същевременно работи като ординатор в отделението. През 2015 година взема диплома за специалност и остава на работа в отделението по съдова хирургия, но вече като специалист.


- Д-р Томов, една от сериозните причини за болки в краката е хроничната артериална недостатъчност. Обяснете какво представлява тази болест?
- Хроничната артериална недостатъчност на долните крайници е част от сърдечно-съдовите заболявания, които са основна причина за смъртност в индустриално развитите страни, измежду които е и България. Медицината прави всичко възможно да се пребори с тези заболявания, но те си остават социалнозначими. Хроничната артериална недостатъчност води до инвалидизация, до намален функционален капацитет на пациентите, а понякога и до депресии.
- Защо се получават болките в краката?
- Това се дължи най-вече на диспропорция между доставеното и необходимото количество кислород за тъканите на крайниците. Получават се тромбози /запушване/ или стенози /стеснение/ на магистрален артериален съд на крайниците.
- Каква е етиологията на тази болест?
- Етиологията е свързана с атеросклерозата. Това е процес на стареене на съдовете с голяма мултифакторна причина. Има много рискови фактори, които водят до прогресиране на атеросклерозата, като тютюнопушене, захарен диабет, хипертония, повишаване на активния протеин и други. И тъй като тя е мултифокално заболяване, медицината още не е успяла да се справи с болестта, която ангажира много съдови басейни, които хранят с кръв мозъка, сърцето, крайниците и вътрешните органи. Затова ние лекуваме усложненията на атеросклерозата - запушванията на съдовете, и така забавяме процеса, който води до инсулти и инфаркти. 
- Има ли и други причини, освен атеросклерозата, за хроничната артериална недостатъчност?
- Други причини за хроничната артериална недостатъчност могат да бъдат още болестта на Бюргер, различни компресионни синдроми, възпалителни заболявания /артериити/, но около 90% от всички пациенти с хронична артериална недостатъчност са с атеросклероза.
- Какво представлява болестта на Бюргер?
- Това е много опасна болест и се среща при млади мъже пушачи, защото тютюневият дим действа като алерген за съдовата система. Увреждат се малките периферни съдове, които се запушват, а това може да доведе до ампутация на крака. Хубавото е, че по принцип такива пациенти са около 5% от всички болни от хронична артериална недостатъчност. Артериитите се получават в резултат на системни заболявания, които водят до възпалителен процес на съдовата стена, в резултат се получават тромбози и стеснения.
- На каква възраст са преобладаващата част от пациентите с хронична артериална недостатъчност?
- Обикновено заболяването е характерно за хора в напреднала възраст. Статистиката сочи, че около 12% от пациентите са над 60 години и около 20 на сто от 70-годишните имат такова заболяване.
 За отбелязване е обаче, че при аутопсии на починали новородени са намерени наченки на липидни отлагания по аортната стена. Това показва, че от начина на живот на човека зависи дали този процес ще прогресира по-бързо, или по-бавно. Ако човек пуши или е диабетик, но не си контролира кръвната захар, той става податлив на хронична артериална недостатъчност. 
- Какви са симптомите на това заболяване?
- Няма изявени симптоми, но обикновено е свързано със схващания на краката в резултат на недостиг на кръв. Например ако пациентът тръгне по равен път, след около 50-100 метра спира, защото не може да върви поради схащане на краката, понеже мускулът иска кръв, а тя не стига до него. Той отива при личния си лекар, но не може да обясни точно какво чувства. Джипитата обаче нямат специалност съдова хирургия и ги лекуват с мехлеми или ги пращат при невролози, ортопеди и на всякакви други специалисти, но не и при съдови хирурзи. В един момент пациентите могат да получат гангрена на някой от пръстите на краката и чак тогава вече попадат при съдов хирург. В повечето случаи подобно забавяне води до ампутация. Затова искам категорично да кажа, че диагнозата на това заболяване не е трудна, стига пациентите да отидат при правилния специалист.
- Какво е лечението на хроничната артериална недостатъчност?
- Лечението на болестта е чрез поставяне на стентове, ангиопластики и хирургично. Отделните терапевтични методи обаче трябва да се разглеждат като допълващи се един друг. Например един пациент в лек стадий на заболяването може да започне лечение с консервативна терапия. Ако болестта е прогресирала, може да се наложи операция, а после да се продължи с медикаментозно лечение. Минимално инвазивните методи търпят изключително сериозно развитие, защото непрекъснато се измислят нови стентове, което дава възможности за избор от много варианти.    
- Наскоро съобщихте, че в отделението по съдова хирургия се поставя порт за вливане на медикаменти на паценти на химиотерапия. На колко човека вече са поставени такива системи?
- За последните две седмици сме поставили на трима пациенти на Онкоцентъра. Действително те не са много, но тази наша дейност още не е много известна сред онкоболните и те пътуват до други болници в страната, за да им поставят такива портове, вместо да дойдат в отделението по съдова хирургия в УМБАЛ "Канев" и да им ги поставим безплатно.
Порт системата се въвежда интравенозно с местна упойка в централен съд близо до сърцето и през него се вливат лекарствата за химиотерапия. Така се щадят вените на болните, които се увреждат от постоянното бодене с игли и от химиотерапевтичните медакаменти. За здравноосигурените пациенти катетрите са безплатни. Останалите плащат около 500 лева.
Системата е френско производство и представлява резервоарче с големината на орех, което се имплантира в областта на лявото рамо на нивото на сърцето. Пациентите се изписват след едно денонощие. Резервоарчето остава в човека до пет години, тъй като е направено от специалния метал титаний, който не е алергенен, а самият катетър, който се свързва с резервоарчето, е от силикон. Именно това е предимството на катетъра пред абоката, който трябва да се сменя на 3-4 дни. Освен това системата може да се използва и за вземане на кръв за изследване от пациенти, за които е необходимо това да се прави постоянно.