Туристически обекти, природни феномени и исторически забележителности са включени в тазгодишното пето издание на велоприключението "Дунав Ултра". То започва на 7 септември във Видин, а около 10 часа след старта се очаква първите колоездачи да минат и през Русе. Сред най-емблематичните места от 670-километровото пътешествие с велосипеди покрай река Дунав са и три обекта в Русенска област. Това са най-известният действащ скален манастир в България - Басарбовският, като участниците в най-дългия велосипеден маршрут ще посетят местността Русенски Лом и ще разгледат основания преди около 600 години манастир. В атрактивния спортен проект е включен и Регионалният исторически музей в Русе, където колоездачите ще видят копие на тракийското сребърно съкровище от Борово - сервиз от пет съда, открити през 1974. Но първата спирка в Русенско на участниците във велоприключението "Дунав Ултра" ще бъде в Новград, където голямата атракция е 4-метрова статуя в цял ръст на Ленин, създадена през 1975 г. от румънския скулптор с български произход Борис Караджа. Монументът е единственият в България оцелял паметник на комунистическия лидер, тъй като в годините на прехода се оказва в реституиран имот.
Записването за участие във велопохода продължава до края на юли на сайта: www.dunavultra.com/teamwork, като до момента са се регистрирали 26 фенове на колоезденето. Осем екипа са по двойки, а единият екип ще е с четирима съотборници. Сред участниците има и три дами, а за първи път 670-километровото разстояние от Видин до Дуранкулак ще изминат и румънски колоездачи. 
В тазгодишното предизвикателство участниците сами избират своята скорост на придвижване, тактика на преминаване и темпо. Предизвикателството "Дунав Ултра:Teamwork" е както за професионални колоездачи, така и за любители. Да изпиташ емоцията от колоезденето по поречието на река Дунав и сред съмишленици, е една от основните цели на събитието, обяснява създателят на "Дунав Ултра" Борис Бегъмов. Неговата основна идея вече пета година е популяризирането на Дунавския регион и на велотуризма в него. Румънските участници пък са първата стъпка към популяризирането на велоприключението и на още по-широко международно ниво, допълва Бегъмов.