След продължилия повече от 24 часа обилен валеж в Смолян настъпи истински воден апокалипсис – река Черна преля, деретата се препълниха с вода, свлачища и срутища тръгнаха под напора на натежалата земя, предаде кореспондентът на БГНЕС в региона.

Със заповед на кмета в цялата община Смолян е обявено бедствено положение, бедстващи хора на този етап няма. Основната част от сигналите са концентрирани около речното корито на река Черна. За оказване помощ на РДПБЗН – Смолян е предислоциран хидро-модул от пожарната служба в Пловдив.

Заради високите количества валежи кодът е вдигнат от оранжев на червен. На телефон 112 са подадени 15 сигнала за локални наводнения на територията на област Смолян.

В Чепеларе, където река Чая е преляла има наводнени приземни етажи, мазета, части от пътната и уличната инфраструктура са разрушени. На едно място в самия град реката започва да излиза от коритото. Там е изпратена тежка техника, която да насипе коритото, за да не позволи водата да излезе и да застраши близка детска градина и църква. Пратена е техника да разчиства и пътя за село Зорница заради активирало се свлачище. В Сърница е паднала стена. В село Смилян вода е навлязла в къща.

Започнало е принудително изпускане на язовирите „Доспат“ и „Цанков камък“ в област Смолян

След интензивен дъжд в пожарните служби на територията на област Пазарджик са получени над 30 сигнала за произшествия. Основната част от сигналите са за наводнени мазета, както и на приземни етажи на обществени сгради и части от уличната инфраструктура. За по-малко от час пет екипи на пожарната са оказали помощ в 22 от случаите, работата по отводняване на останалите обекти продължава. Сред засегнатите обществени сгради са МБАЛ-Пазарджик и болница Ескулап. Към момента няма данни за бедстващи и пострадали хора.

Превантивните мерки, взети след прогнозата за обилни валежи, този път предотвратиха традиционни наводнявания в Пловдив.

Не се размина без новопоявили се реки, като на кръговото движение в подлеза на Скобелева майка, но изводът е, че където грешно е построено, ще се наводнява при всеки дъжд. Шахтите в последните дни се почистиха основно, дори в дъжда, продължил и през деня след цяла нощ, служители на "Чистота" се грижеха те да бъдат в добро състояние. Не се размина и без материални щети по автомобили- две дървета паднаха и осакатиха общо пет леки автомобила, като в единия имаше и човек. Служителите на пожарната го освободиха. Сутринта между 6 и 8 светофарите в града не работеха, после повредата бе отстранена. Два наводнени подлеза също доста бързо бяха върнати в достъпно състояние. Нивото на река Марица леко се покачва, но все още е много далеч от запълване дори на цялото корито.

В доста по-сериозно положение в момента е град Съединение, там нивото на река Потока се покачва, улиците са наводнени- някъде до 30-40 см, има множество жалби за наводнени къщи, дворове и градини. Обмисля се обявяване на бедствено положение. В града няма канализация и това силно затруднява отводняването при подобни валежи.