Сделката за придобиването на активите на ЧЕЗ от фирмата „Инерком“ отново се влезе в дневния ред на парламента, предаде БГНЕС.

Причина за това стана обсъждането в пленарна зала на доклада на Комисията по енергийно и водно регулиране (КЕВР) за дейността ѝ през 2017 година, а въпросът бе повдигнат от лидера на БСП Корнелия Нинова. От парламентарната трибуна тя припомни, че по темата бе създадена специална комисия и бяха извършени нормативни промени, предвиждащи КЕВР да се намесва в такива сделки, когато е необходимо да бъде защитен националния интерес.

„Събрахте ли се, обсъдихте ли и какво решихте по писмото, което от „БСП за България“ внесохме, придружено с 200 000 подписа на български граждани“, попита Нинова председателят КЕВР Иван Иванов, който присъстваше на дебатите. Тя настоя председателят на КЕВР да даде информация как ще бъде решен този казус, дали прехвърлянето на активите ще бъде спряно или по сделката ще бъде дадена зелена светлина.

На настояването на Нинова се противопостави лидерът на „Воля“ Веселин Марешки. „Същото е решението, което е взела комисията като това, което някога е взела друга комисия и друг орган, по темата „Техноимпекс“, заяви той.

„Уважаеми колеги, положихте всички усилия, институционални и правителствени, за да ме омаскарите за „Техноимпекс“. Само че не казвате как приключи това. ДАНС – невинна, градска прокуратура – невинна, Агенция за държавна финансова инспекция – невинна. Кой ми го казва това за „Техноимпекс“? Човек със свален имунитет и с няколко дела за престъпления“, бе отговорът на Нинова.

Председателят на КЕВР Иван Иванов също се включи в дебата, за да внесе пояснения по темата и да изрази позицията на комисията. В изказването си той подчерта, че събраната от БСП подписка няма изразени мотиви, съгласно изискването на закона. „Текстът, който прие Народното събрание не показва никакви критерии, по които комисията да се произнесе. Не коментира дали комисията има подобен потенциал – кадрови или административен. Защото в текста, приет от парламента се казва вали не се застрашава националната сигурност и обществения ред, но те са обект на други държавни институции. С други думи – в закона трябва ясно да се разпише кой се произнася“, подчерта Иван Иванов.

Той допълни, че нито един регулаторен орган в ЕС няма правомощия да се произнася предварително по сделка от частен характер. В рамките на 19-годишната си дейност КЕВР нито веднъж не е имала такива правомощия, а по тази причина няма и административен потенциал да се произнесе по сделката.

„Ние поискахме да се потърси и външна юридическа консултация, за да се формулират критериите, по които комисията би могла да се произнесе. Към момента това все още не е направено“, каза в заключение председателят на КЕВР.