Багажа на колко туристи трябва да проверим, за да спрем проникването у нас на африканската чума по свинете? Ами някъде около 1 милион за следващите два месеца, показва проверка на "Утро".
Преди два дни Българската агенция за безопасност на храните забрани вноса на продукти и храни със свинско место заради активно разпространение на болестта в Румъния, където вече са установени 92 огнища. Вече (поне според разписаната заповед) се изпълнява засилен контрол на границата върху личния багаж на пътниците, идващи от страни, в които е установена АЧС за наличие на суровини и храни, съдържащи свинско месо. Продуктите ще бъдат изземвани и унищожавани с цел да не се допусне разпространение на болестта сред българските свинеферми.
Как на практика да стане това Агенцията не уточнява и има защо - такава проверка е абсолютно невъзможна ако не искаме да спрем целия туристически поток към България в летните месеци. Според статистиката, през юни-август у нас влизат по около 270 хил. румънци - по 9 хил. на ден. Дори на всеки да се отдели по само половин минута, на най-натоварените гранични пунктове 24 часа в денонощието няма да стигнат. 
Обаче, макар че във фокуса на мерките попадат най-вече румънците, не са само те. Африканската чума върлува още в Полша, Украйна, Молдова, Беларус. А всеки летен месец у нас влизат към 120 хил. поляци и 80 хил. украинци. От другите държави по-малко, но за двата оставащи летни месеца общата бройка вероятно ще надхвърли 1 млн. Колко хора ще ни трябват, за да проверят 1 млн. туристи? В масовия случай ще трябва да разчитаме на добрата им воля - да си изхвърлят сами продуктите със свинско месо. На определените за това места, каквито още няма.          У