Нови запомнящи се впечатления натрупаха момичетата и момчетата от младежката формация на фолклорен ансамбъл "Русчуклийче" към Общинския детски център за култура и изкуство. Този път възпитаниците на хореографката Нели Гарвалова взеха участие в 12-ия международен фолклорен фестивал в турския град Амасия. За това участие "Русчуклийче" са били препоръчани на организаторите специално и лично от Емил Павлов, президента на българското представителство в ЦИОФФ - международния съвет на организаторите на фестивали за фолклор и традиционни изкуства към ЮНЕСКО. 
Напоследък се нагледахме на красота и по-специално за Турция, където вече сме участвали в едни от най-грандиозните фестивални прояви като тази в Бююкчекмедже, вече си мислехме, че в тази държава няма какво да ни изненада чак толкова, казва Нели Гарвалова. И веднага добавя: "Оказа се, че има!". 
За организацията на фестивала в Амасия, която била перфектна, ръководителката на "Русчуклийче" смята, че няма нужда да разказва. "Ние вече сме наясно с това, че хората там 
изпипват всеки детайл, обръщат внимание на всичко 
- от подготовката на регламента за концертите до това в кой от дните да се направи излет на всички участници с пикник и с най-разнообразни игри и забавления. Бяхме настанени в общежитие, в което обаче условията бяха напълно хотелски. Веднага, след като пристигнахме, оставихме багажа по стаите и излязохме да се разходим из града. Домакините ни предупредиха да си удължим разходката покрай реката Ешилърмак, която преминава през Амасия, докато се стъмни, за да можем да видим как вечер градът блести, окъпан в светлини". 
Това била първата изненада за русенци. Град Амасия, който не е голям - "едва" 104 хиляди жители, е изграден на живописно място, което е било една от възловите спирки по вековния Път на коприната, свързващ Изтока и Запада. 
Самият град е на повече от 7500 години
като и до днес е известен с името си Град на принцовете. Названието идва от факта, че тъкмо тук са се възпитавали и обучавали децата на султаните. Интересното е, че за да бъдат обучени султанските чеда как да управляват многоликата османска империя, в Амасия всеки от народите бил представен в специфични мини села - понтийско /гръцко/, арменско, босненско, татарско, арабско, кюрдско. От двата бряга на реката накацалите сгради напомняли на русенчетата Велико Търново и Трявна, а в скалите, които се издигат край града, се виждали пещери, в които са погребвани султаните. 
В някогашната понтийска крепост, а по-късно възлово място, където спирали натоварените върволици с камили, поели на път от Азия към Европа, сега се събрали на фестивала танцуващи младежи от България, Азербайджан, Грузия, Черна гора, Молдова, Кипър, Македония и от Турция. В продължение на седем дни всяка вечер всички състави представяли колоритни концерти пред многобройна публика. Русенското участие започнало с Пирински танц, а завършило под аплодисментите на зрителите с Шопски.
Особено останаха впечатлени от Родопската сватба 
- окачествяваха я като цял спектакъл, казва Гарвалова. През всичките вечери русенските младежи не повторили нито един танц, нито една носия. И, естествено, обрали овациите. 
Нещо повече - оценявайки таланта на "Русчуклийче", а също и тяхната стопроцентова дисциплина и точност, която се проявява и в готовността им за излизане на сцената, и във всичко останало, русенчетата получили една необичайна покана. "Организаторите дойдоха при нас и ни попитаха дали имаме нещо против да покажем нашето изкуство в един съседен град, където след това да останем да нощуваме. Нямаше причина да откажем - щастливи сме да покажем пред колкото може повече хора нашето изкуство. Така че на следващия ден след един вълшебен пикник на всички участници във фестивала край едно красиво планинско езеро, потеглихме към съседното градче на име Мерзифон. Там се оказа, че сме поканени с нашите танци да открием един нов суперлуксозен хотел - в напълно обновената сграда на някогашен кервансарай - 
хан, в който са отсядали водачите на керваните по Пътя на коприната
За нас това беше огромна изненада - старинната каменна постройка с дебелите зидове и запазеното разположение на едновремешните стаи, е преобразена. Старото, което носи аромата на вековна история, се съчетава по прекрасен начин със суперлукса на съвременните хотелски тенденции", разказва Нели Гарвалова. 
Русенската група изпълнила своите пъстри и енергични танци, които отново получили благодарни и възхитени аплаузи. А след това се оказало, че нощувката им е предвидена не другаде, а именно в току-що открития луксозен хотел! Така всъщност ние имахме честта да бъдем първите гости на хотела, обяснява художествената ръководителка на "Русчуклийче" и добавя: "Имахме чувството, 
сякаш сме се озовали в някоя от приказките на Шехерезада
И заедно с това си давахме сметка, че едва ли скоро някой от нас ще има шанса да отседне в толкова изискан многозвезден хотел от супервисока класа". А собствениците на "Ташхан отел" с удоволствие почерпили първите си гости с най-различни специалитети, като изразили увереност, че ако някога пак имат път насам, русенци ще останат да нощуват не другаде, а именно тук. 
На сутринта след закуска танцьорите отпътували обратно във фестивалния град Амасия, където организаторите ги очаквали да споделят впечатления. Те самите били толкова доволни и от таланта, и дружелюбието на българите, че на раздяла настояли от "Русчуклийче" да им обещаят, че догодина отново ще участват във фестивала в Амасия. 
Наистина бихме отишли с радост, казва Гарвалова. И показва пластика на една красива ябълка, изписана в духа на старинното арабско изкуство, която групата е получила като знак за успешното си участие във фолклорния празник тази година. 
Ябълката е символ на Амасия
обяснява Нели Гарвалова, като не пропуска да добави специалните благодарности към Илвие Халилова - галеристката, която е съпровождала русенската група като ко-организатор и преводач. Тя беше нашият водач в истинския смисъл на думата - не само превеждаше, но и обясняваше някои несъвсем познати за нас действия, случки, обичаи, добавя хореографката. 
Сега сме пълни с впечатления, които със сигурност ще ни вълнуват задълго, казва Гарвалова. "Русчуклийче" излиза във ваканция - заслужена почивка след натоварените с емоция изяви напоследък. Ще се съберем в началото на септември, за да се подготвим за участието в прегледа на ЦИОФФ за правото да бъдем представителен ансамбъл и при малките, и при големите, казва Гарвалова. "Русчуклийче" ще се яви на ЦИОФФ-ския преглед в Шумен, тъй като заради гастроли и участия пропусна русенската класация. Но това предстои чак през септември. А дотогава - пълна със забавления и разтоварване ваканция!