Премиерът Бойко Борисов обяви в сряда, че ще подаде оставка, ако се докаже, че си е купил гръцки остров, каквито твърдения се появиха преди дни в гръцки медии. Те бяха отхвърлени от него още тогава, но темата се задълбочи, след като стана ясно, че смятаната за приближена до него Нова телевизия не излъчи предаването на Милен Цветков, в което са били поканени гости да дискутират случая.
 
"Няма какво да се прикрие от моята дейност", заяви Борисов преди началото на редовното заседание на правителството.

"Умолявам ви – дали се цензурирате, дали се автоцензурирате, но моля ви не ми забърквайте името", обърна се той към оператора на Нова телевизия, присъстващ на откриващите снимки на заседанието, каквато е практиката на кабинета.

"Каквото искате пускайте, каквото искате правете, но да ми замесвате името, не е честно. Всичко, което има фалшиво, да го пуснат - все ми е тая. Защото рано или късно истината излиза. Имате прекрасни разследващи журналисти, пуснете ги да отидат да проверят и, ако е истина, ще дойда и ще си оставя там оставката", каза премиерът. С думите "и аз имам семейство и те гледат", той поиска да не "издевателстват така върху мен".

Още в неделя пред журналисти в Брюксел Борисов сам повдигна въпроса с  публикациите за острова. "Гръмнали гръцките медии, че съм купил остров в Гърция – просто нещастни, долни лъжци жълти. Мръсници. 100 души да му повярват на това. Ни остров, ни дявол, ни лъжа. Лъжа след лъжа", ядоса се тогава Борисов.

Днешната му реакция закономерно предизвика коментари от страна на левицата, по чието искане в петък парламентът ще гласува вот на недоверие срещу третия кабинет на Борисов заради проблемите в сектора "Сигурност".

"Премиерът Бойко Борисов си е взел цяла България, а дали си е купил остров, или архипелаг, трябва да разследват специализираните служби", заяви говорителят на парламентарната група на "БСП за България“ Елена Йончева на брифинг в Народното събрание.

"Големият проблем в България е къде изчезват милиардите", каза Йончева. По думите ѝ в България се говори за корупция по високите етажи на властта и прилагане на сложна схема за присвояване на пари. "Става дума за милиарди, милиарди. Само от пробитата система на Агенция "Митници“, както в доклада на ДАНС, така и в констатацията на гл. прокурор, изчезват действително милиарди. В тази система служителите от Агенцията са можели да заличават стоки, които минават през България", каза Йончева.

Според нея само от неплатени акцизи бюджетът е загубил 1 млрд. евро.

"Въпросът не е какъв остров ще си купи или си е купил г-н Борисов“, смята бившата разследваща журналистка.