Турция се отдалечава от Европейския съюз, преговорите за влизане на Анкара в общността фактически са спрени. Това се казва в заключителното заявление на Съвета на Европа след заседанието във вторник.

"Съветът отбелязва, че Турция се отдалечава от ЕС. Преговорите за членството на Турция практически са в задънена улица и е невъзможно да се разглеждат отваряне или затваряне на нови глави", се казва в документа.

СЕ дори подчертава, че е спряна работата по усъвършенстване на митническия съюз ЕС - Турция.

ЕС подчертава, че е извънредно обезпокоен от ситуацията с "върховенството на закона" в Турция. "Съветът е особено разтревожен зарази продължаващото и много тревожно отстъпление от върховенството на закона и фундаменталните права, включително свободата за изразяване", се отбелязва в документа.

Съветът призова Анкара за поправи сегашната ситуация в страната и да я приведе в съответствие с европейските и международните стандарти.

Преговорният процес за приемането на Турция в ЕС започна на 3 октомври 2005 година. За да влезе в ЕС Турция трябва да завърши успешно преговорите с Еврокомисията по 33 от 35 преговорни глави (две не изискват съгласуване). След това държавите членки трябва единодушно да гласуват за даването на Турция на статут на членка на ЕС.

На 6 юли Европейският парламент прие резолюция, призоваваща страните от ЕС и Европейската комисия да спрат преговорите за влизане на Турция в ЕС дотогава, докато турските власти не внесат поправки в конституционната реформа. През април 2017 година с референдум бяха значително разширени правата на турския президент.