Русенският производител на локомотиви "Експрес Сервиз" поема жп маневрената дейност на "Каолин" АД в Сеново и Ветово. Двете компании, всяка от които лидери в своята сфера, обединяват сили за постигане на по-енергоефективен транспорт на материалите. Пестенето на ресурси се съчетава с незабавен екологичен ефект, тъй като досегашните дизелови локомотиви се заменят с икономични електрически машини на батерии. 
"Каолин" е един от най-големите товародатели на жп транспорта в България и за нас е предизвикателство да сме маневрения му оператор. Към нас се присъедини екип от доказани професионалисти в жп маневрите, а нашият завод осигури 4 маневрени локомотива, обясняват от "Експрес Сервиз".
След циментовия завод на "Холсим-Лафарж" в Бели извор, фабриката на "Каолин" в Сеново е второто предприятие у нас, където се използва акумулаторен локомотив в жп маневрите. Ползите за всички са безспорни - електрическите маневри са икономични, безопасни и много чисти. Вече близо месец в "Каолин" не е имало вредни емисии от дизелов двигател.
Целта на "Експрес Сервиз" е "Каолин" да стане първото предприятие у нас използващо изцяло акумулаторна тяга при жп маневрите. Това ще бъде не само най-ефективният шоурум на фирмата в близост до завода й в Русе, но и нагледно доказателство за предимствата на новите й локомотиви.
Маневрени локомотиви на "Експрес Сервиз" работят вече в голям брой държави на всички континенти. През тази година русенската фирма достави две акумулаторни машини от серията ES 1000 на литовските железници. Други два локомотива, само че дизелови, бяха изработени за столичното метро.