Информационни табели на Дунав мост ще предупреждават да не се пренасят свинско и колбаси от Румъния в България. Това е една от мерките, които областната управа в Русе ще въведе в най-скоро време заради заплахата от болестта африканска чума по свинете. Изискването е свързано със заповедта на изпълнителния директор на Агенцията по безопасност на храните.
Табелите ще бъдат поставени на вход и изход на граничния пункт. Българите, които пътуват към Румъния, ще бъдат предупреждавани да не си купуват месо и колбаси от северната ни съседка. А на влизане в България ще има табели, с които ще се указва всички подобни храни да бъдат изхвърляни в специални фризери на границата.
Мерките звучат доста заплашително, тъй като се предвижда още да се прави проверка на личния багаж на пътниците и да се изземат подобни продукти. Друг е въпросът обаче как ще се осъществява всичко това на практика, коментира Rusemedia.com. 
Самите институции също не са съвсем наясно с въпроса. Табелите трябва да бъдат поставени на територията, която е под контрола на митницата. Само че няма единно становище кой трябва да ги изработи и плати - митницата или Областната дирекция по безопасност на храните. 
В същото време реален контрол не може да се извършва, преди да бъдат поставени предупредителните табели и да бъдат осигурени фризерите, в които да се съхранява конфискуваното месо, преди да бъде изпратено за унищожаване в екарисаж. Кога ще се случи това - не се знае точно.
Самият контрол на превозните средства също е размит между Гранична полиция и ОБДХ. Полицаите нямат правомощия да изземват храни, могат само да оказват съдействие. От агенцията пък трябва да осигурят денонощно дежурен, който да следи обстановката. Има идея той да бъде на разположение, но да отива на граничния пункт при конкретно повикване. 
Разпореждането от София да се извършва и дезинфекция на влизащите в страната автомобили поставя въпроса как точно ще се прави това - кой ще изгради системата и къде. 
Ако се премине към варианта за дезинфекционна станция, каквато имаше навремето по границите – ров с дезинфекционна течност, това може да стане единствено на новото трасе за влизане в България. В момента то не се ползва, тъй като тече ремонт на т.нар. тапа в района на Дунав мост. И отново стои въпросът кой ще даде парите. На старото КПП, което в момента приема автомобилите на влизане и излизане от страната, би могло да се направи единствено временна система, тъй като след приключване на ремонта там ще преминават само напускащите България.
И още нещо - чисто практически проверката на всяко едно превозно средство е невъзможна. Самият областен управител признава, че дневно през Дунав мост минават 4000 леки автомобила и няма как да бъде проверявана всяка чантичка с храна при този трафик.
Съвсем отделен е въпросът дали тази заповед, издадена от Агенцията по безопасност на храните, не е в противоречие с общоевропейските директиви за свободно движение на хора, стоки и товари, тъй като ГКПП "Дунав мост" е вътрешна граница на Европейския съюз. 
Предстои в следващите дни да има поредна работна среща между институциите в Русе, на която ще стане ясно дали механизмът за прилагане на предвидените мерки е работещ или не.