Сигнал за поставяне на фалшиви диагнози и отчитане на представяне на неизвършени прегледи от двама специалисти е подал пациент от Русе до Изпълнителна агенция „Медицински одит“ /ИАМО/, прокуратурата и здравната каса. В него са посочени два медицински прегледа от уролог и хирург, които не са му извършвани, но вече фигурират в здравното му досие.  За тези нередности потърпевшият научава благодарение на издавания безплатно от здравната каса на всеки желаещ персонален код за достъп до здравното досие. Именно в електронния архив мъжът открива нанесени два прегледа през месец май, на които нито се е записвал, нито е ходил. 
В случая двама медици са си разменили незаконни къси пасове. Уролог на индивидуална практика му бил поставил диагноза за проблем с простата, за която дори не е подозирал и освен нея отчел и несъществуващ вторичен преглед. След това препратил направление за пациента на хирург, пак на индивидуална практика, без знанието на „болния“. Той пък вписал в амбулаторния лист на пациента, без да е виждал очите му, диагноза остър гастрит.
Не съм подписвал тези амбулаторни листи, ако под тях има подписи, те не са мои и прокуратурата трябва да се намеси, пише в сигнала до здравните власти.
До двамата специалисти мъжът достига чрез направление от кардиолог, който го праща на ендокринолог. Специалистът обаче преценил, че пациентът не е за него и го пратил при уролог, който му извършил първичен преглед, а след това дописал в досието му и несвършена работа. Така се стига до хирурга, който прави същото нарушение и  случаят стига до здравната каса.
Извършихме проверки по случая и установихме, че урологът и хирургът са извършили фиктивни вторични прегледи на пациента за лична облага, поради което в момента тече процедура за прекратяване на договорите им със здравната каса, каза вчера за „Утро“ директорът на касата Калоян Копчев.
Дали поставената диагноза от кардиолога е правилна Копчев не се нае да коментира, защото не е специалист в тази област, но посочи, че вероятно от ИАМО ще извършат проверка и ще се произнесат по нея.
Вървят проверки на джипита и специалисти за неизвършени, но отчетени прегледи, за да може тази порочна практика да се прекрати. До излизане на резултатите обаче не съм съгласен да се поддържат недоказани твърдения, които да втълпяват в обществото негативизъм към съсловието, което ни лекува, заави Калоян Копчев.