Стотина протестиращи се събраха пред НС в знак на недоволство срещу новия закон за горивата. Недоволните поискаха да се срещнат с народни представители, но с изненада разбраха, че всички са си тръгнали, предаде репортер на БГНЕС.

Търговците на малки фирми се заканиха, че протестът ще продължи утре сутринта пред Министерски съвет.

БГНЕС припомня, че тази сутрин колони от цистерни тръгнаха на протест към София срещу промените в Закона за горивата. Шествието тръгна тази сутрин от столичното Околовръстно шосе. Протестиращите дойдоха в ранния следобед пеша пред парламента, тъй като не бяха допуснати да влязат в столицата с цистерните.

Малки търговци на горива се обявиха против новия закон за търговия с нефт и продукти от нефтен произход, приети на първо четене от парламента в началото на месеца. С поправките се залага на засилени мерки, които да ограничат сивия сектор. Въвежда се регистрационен режим за фирмите, завишени банкови гаранции и наличие на солиден капитал на дружествата. За големите фирми и собственици на складове за нефт и горива изискването е за минимум 3 млн. лв., за всяка бензиностанция ще се изисква по 20 хил. лв., а дистрибуторските фирми, които се занимават с пълнене на бутилки с втечнен газ - до 500 хил. лв.