Оранжев код за интензивни валежи и гръмотевични бури е обявен за днес в 9 области на страната.

Предупреждението е в сила за Велико Търново, Габрово, Сливен, Стара Загора, Пловдив, Бургас, Ямбол, Хасково и Кърджали. В останалата част от страна кодът е жълт с изключение на областите Видин, Перник, Кюстендил и Благоевград.

Очакват се поройни наводнения в София, Търново, Бургас и в района на Резово, заяви пред БНР инж. Весела Стоянова, дежурен хидролог в НИМХ. Тя посочи, че „нивата на реките в почти цялата страна са около праговете за средни води. На много малко места, в някои планински притоци, са високи. От валежите следобед ще започне постепенно повишение на нивата в почти цялата страна. По-интензивно ще е покачването на нивата утре в сутрешните часове. Първо това ще стане във водосборите на реките Русенски Лом и Добруджанските реки. Там очакваме в сутрешните часове възможност за поройни наводнения. В черноморските реки също има опасност от поройни наводнения, най-значителни във водосборите на река Провадийска, Камчия, над язовир Камчия, както и в южночерноморските реки – най-голяма вероятност за поройни наводнения има във водосборите на река Велека и река Резовка, където са възможни и речни наводнения. Утре сутрин и до обяд са възможни и поройни наводнения в средното горно течение на река Тунджа и река Мучурица, както и във водосбора на река Съзлийка и горните части от водосбора на река Марица. Вероятността за поройни наводнения продължава и в следобедните часове във водосборите на река Осъм и на река Янтра.

Вероятността за поройни наводнения продължава и на 28 юни. Във водосбора на река Искър, в горното течение, над язовир Искър и в района на София има опасност в следобедните и вечерни часове на 28 юни. Във водосборите на реките Огоста и Нишава, както и Струма, Места и Доспат също има опасност. Такава опасност има и за река Арда, където се очаква да има такива явления на 28-ми срещу 29 юни".

Инж. Стоянова посочи, че в края на седмицата се очаква подобрение на времето.