Отборът на Уругвай завърши на първо място в група А на Световното първенство по футбол, след като победи домакина Русия с 3:0 в последния си мач от груповата фаза. В Самара руснаците влязоха в двубоя с голямо самочувствие след двете убедителни победи над Саудитска Арабия и Египет, но тимът на Уругвай демонстрира, че е от много по-сериозна класа и стигна до убедителен успех.

Още в 10-та минута голмайсторът на южноамериканците Луис Суарес откри резултата след хитро изпълнение на свободен удар. Нападателят на Барселона стреля по земя във вратарския ъгъл, което изненада Игор Акинфеев и той не успя да реагира навреме. В 23-та минута далечен изстрел на Диего Лашалт се отби в крака на Денис Черишев и попадна във вратата на Акинфеев за 2:0. Десет минути преди почивката ситуацията на Русия стана още по-тежка, след като Игро Смолников получи втори жълт картон, само девет минути след като бе декориран за първи път.

След почивката уругвайците спокойно контролираха събитията на терена, а в 90-та минута Единсон Кавани вкара трети гол и оформи крайното 3:0. По този начин Уругвай записа трета поредна суха мрежа от началото на Мондиал 2018 и си осигури първото място в група А, а на осминафиналите ще се изправи срещу втория от група В, където шанс да продължат напред имат Испания, Португалия и Иран.

В другия мач от група А Саудитска Арабия победи Египет с 2:1 в мач на честта, който ще бъде запомнен с това, че 45-годишният вратар на "фараоните" Есам Ел Хадари подобри рекорда за най-възрастен участник на финали на Световно първенство. Звездата на Египет Мохамед Салах даде преднина на своите в 22-та минута, когато с техничен удар прехвърли вратаря на "зелените соколи". В 41-та минута Саудитска Арабия получи право да изпълни дузпа, но Ел Хадари отрази силния удар на Фахал Ал Мувалад от бялата точка. Само пет минути по-късно обаче реферът отсъди втора дузпа за Саудитска Арабия, далеч по-спорна, която бе реализирана от Сахман Ал-Фараж. След почивката играчите на Саудистска Арабия натиснаха в търсене на победен гол и заслужено стигнаха до него в последната 95-та минута, когато Салем Ал Давсари вкара за 2:1. По този начин Саудистска Арабия завършва на трето място в групата с три точки, а Египет остава на последната позиция без точки.