На 12 юли в Русе започва петото издание на Музикалната академия „Алегра“, която е голямото лятно музикално събитие на Русе вече за поредна година. Идеята и осъществяването на този мащабен и все по-авторитетен проект е изцяло дело на родения в Русе музикант Петър Найденов, випускник на русенското Музикално училище. Днес той е соло контрабасист на Симфоничния оркестър на Люцерн, Швейцария, и всяко лято с удоволствие се завръща в родния си град, където посреща млади и известни музиканти по време на „Алегра“. Ето какво сподели Петър Найденов специално за „Утро“ в навечерието на новото издание на академията.

- Кое е новото в тазгодишното издание на „Алегра“?
- Ами то не е само едно!
За първи път като организатори сме домакини на симфоничен оркестър - ще ни гостува Младежкият симфоничен оркестър на град Берн, Швейцария, който ще партнира на Теодосий Спасов и неговото джаз трио в три концерта. С тях на 12 юли в 20.30 ч на площад „Свобода“ за първи път ще предложим концерт на открито. Също така за първи път ще партнираме с градовете Силистра и Разград. За първи път на 16 юли ще имаме и джаз концерт в рамките на академията с участието на Теодосий Спасов и пианиста Ивайло Ковачев. И преди всичко - тази година полагаме началото на фестивалния оркестър „Алегра“.
- Колко са майсторските класове тази година и кой ще ги води?
- Преди да отговоря на този въпрос, ще си позволя сравнението с първото издание през 2014-а, когато имахме само три класа и предложихме на публиката в Русе три концерта. В рамките на петото издание имаме вече осем майсторски класа и ще зарадваме ценителите с 15 концерта. Тази година ще имаме два цигулкови класа, водени от немския професор Себастиан Хаман и концертмайстора на операта в Цюрих Шаоминг Уанг. Виолистите ще работят с професор Шаову, челистите - със соло челиста на Виенската филхармония Петер Шомодари, който се ангажира и с класа по камерна музика. Естествено, предлагаме и традиционните класове по пиано соло и клавирни дуа с водещи добре познатите на русенци Аглика Генова и Любен Димитров, както и класовете по тромпет с проф.Вим Ван Хаселт и по китара с проф.Андреас фон Вангенхайм. 
- От колко посоки идват участниците и колко се очертава да бъдат на брой? 
- Тази година очакваме близо 80 участници от 20 страни, като 21 от тях са български ученици и студенти.
- Разкажете, моля, малко повече за концертите, които предвижда програмата.
- Както вече споменах, концертите са много и разнообразни. Самото ни лого „Allegra Music Festival & Academy“ показва, че като организатори все повече наблягаме на концертната ни програма.
На 16 юли ще предложим на русенската публика джаз концерт с участието на Теодосий Спасов - кавал, и пианиста Ивайло Ковачев. На 17 юли Екатерина Фролова заедно с пианиста Веселин Станев ще изнесе рецитал с произведения от Бетовен и Крайслер. Следват концертите на фестивалния оркестър, рециталът на китариста Андреас фон Вангенхайм и Trumpet Day - Вим Ван Хасел и приятели. Студентите на проф.Хаман посвещават една вечер на цигулковите сонати на Йоханес Брамс и, естествено, не бива да забравяме заключителните концерти на отделните майсторски класове. Всички концерти ще се проведат в зала „Европа“ в Доходното здание и са с вход свободен.
- Очертава се разширяване и на територията - с „изнесените“ концерти. Очевидно вървите към разширяване на мащаба на академията? Нещо по-конкретно в този смисъл?
- Формата и качеството, което успяхме да наложим само за четири години, не можеше да не бъде забелязано и аз много се радвам, че градовете Силистра и Разград ни протегнаха ръка за сътрудничество. Амбицията ни е в бъдеще да се афишираме като регионална проява.
- Кое е най-трудното при подготовката на поредното издание на „Алегра“?
- Мисля, че никого няма да изненадам, като кажа, че финансирането на такъв проект е сероиозна провокация и бих искал да използвам възможността, за да благодаря на общините Русе, Разград и Силистра, на фондация „Америка за България“, Министерството на културата, посолството на конфедерация Швейцария, Сосиете Женерал Експрес Банк и Националното училище по изкуствата „Проф.Веселин Стоянов“ и Държавна опера Русе за помощта им, без която този проект не би бил възможен.
- А кое е най-приятното и най-вълнуващото по време на академията?
- Самата академия! Аз съм щастливец, защото имам шанса да работя с музиканти от такова ниво и да бъда домакин на таланти от цял свят.
- А вие самият откъде ще пристигнете за тазгодишната академия?
- В момента съм в Южна Корея със Симфоничния оркестър на град Люцерн, на който аз съм соло контрабасист. Ще изнесем три концерта в Сеул, след което пътувам за България.
- И накъде ще се упътите след финала?
- Към Алегра 6!