Парното и топлинната енергия поскъпват с около 7%. Очаква се поскъпване и на тока. Точно с колко ще стане ясно на 1 юли, когато Комисията за енергийно и водно регулиране публикува разчетите си, предаде БГНЕС.

„В общи линии в този диапазон ще бъде средното повишение на цената. Разбира се, в зависимост от параметрите и технологиите на отделните топлофикационни дружества, които работят на когенерация, може да има някакви различия в цената на този диапазон“, обясни Иванов.

При тока, макар и в по-малка степен поскъпване ще има. В момента, все още работи експертната група работи и ще бъде готова с конкретни стойности за електроенергията на 1 юли, подчерта председателят на КЕВР.

Регулаторът много внимателно следи котировките на петрола на международните пазари. Имаше коментари, че следващото тримесечие ще има драстичен скок в цената на газа. Комисията ще защити обществения интерес, мислим да не се стига до сериозно увеличение на цената на топлинната енергия в началото на новия отоплителен сезон. Сегашното по-малко увеличение на цената на газа, няма да доведе до шоково поскъпване след 3 месеца“, уверява председателят на КЕВР.