Група от петдесет туристи от Австрия откриха летния сезон за Дунавската задруга на майсторите на художествени занаяти. От много години се стремим към това - да направим ателиетата на майсторите атрактивно място за български и чуждестранни туристи, да покажем, че традицията на българския занаят е още жива, каза председателят на задругата Татяна Колева. 
Майсторите били леко притеснени как ще възприемат гостите оранжевите заграждения, които опасват съседната къща в двора, където върви последният етап от ремонта на бъдещия културен център. Австрийските туристи обаче били толкова впечатлени от резбованите дървени предмети, от везбите и дантелите, от кованото желязо и звънкото чукче на медникаря, че дори не обърнали внимание на ремонта. Гостите с огромен интерес разглеждали ателиетата и наблюдавали работата на майсторите, някои дори опитали и сами да се пробват като калфи. Под сенките на асмите в двора валяли въпроси и реплики на възхита. 
Надяваме се това да е добър старт за това лято, казва Татяна Колева. Тя и нейните колеги очакват до края на туристическия сезон да посрещнат още гости.