24-годишният русенец с голямо сърце Теодор Цветков успешно преплува общо 10 км с една ръка в езерото в лесопарка Липник с благотворителна цел - събиране на средства за изграждане на водно-рехабилитационен комплекс за деца с увреждания към фондация „Александър Русев“. За каузата младежът премина за 5 часа разстоянието без да прави почивка, само с лявата ръка и краката, докато дясната му ръка бе завързана за тялото. 
Това е втората благотворителна акция на Теодор, който в края на декември преплува същото езеро, за да се съберат средства за лечението на малката Мартина Танева от Банско. Този път целта на акцията е да се наберат средства за фондацията, в която младият плувец е доброволец и където с очите си вижда положителната промяна при децата след заниманията с плуване.
В живота трябва да си помагаме, защото не се знае в един даден момент кога ще изпаднеш ти в тази ситуация - може да са твоите майка и баща, твоите брат и сестра, може да бъда аз или вие, сподели Теодор. 
За плуването на езерото с една ръка младежът е направил само една тренировка в басейн, където обаче няма течение, вятър и мътна вода. 
Трябва да плуваш с едно темпо, да си пазиш силите за накрая, аз поне така правя. Последните два километра ги плувам по-бързо отколкото първите 8 км. Има много критични моменти - очилата стягат, става ти студено по едно време във водата. Трябва да се съсредоточиш да овладееш тези моменти. Ръката те заболява, защото при пробното плуване с една ръка загребах 7200 пъти. Сега се надявам да бия този мой рекорд и ще се опитам по-бързо да го преплувам, разказа Теодор.
Десетки русенци, сред които родители и деца с увреждания подкрепиха младия плувец и благотворителното събитие, а равносметката от акцията е повече от добра - събраните пари са 1450 лева. 
С плуването Тея, която е с двигателни проблеми, доста добре е започнала да се раздвижва. В басейна стават вълшебства, има големи постижения и затова сме тук да подкрепим каузата. Нека много хора да постигнат това, което постигаме и ние, сподели бащата на момиченцето Павел Борисов. 
В момента фондация „Александър Русев“ работи с 30 деца с увреждания, като ползва басейн „Локомотив“. Основателят й Илиян Русев вече две години работи по желанието си да направи цяла база с рехабилитационни центрове. Той обясни, че във водата има големи резултати, тъй като тя е плътна и всяко едно движение, без значение дали ти го предизвикваш или самото дете, то се получава.
За да се изгради цял комплекс, е нужен терен. След това трябва да се направи проект и да се търси кой да го подкрепи. Русев обаче е оптимист, че мечтата му в помощ на децата ще се осъществи.