Преобразени в любими анимационни и приказни герои деца, маскирани родители, препълнен площад с щастливи и усмихнати хора, много атракции и изненади радваха хиляди русенци в събота вечер, когато се проведе традиционният карнавал. Малчугани, облечени като миньони, спайдърмени, пирати, мики мауси, принцеси, лъвчета и какви ли още не герои бяха сред набиващите се на очи. Вниманието приковаваха и маскирани персонажи от най-актуалните анимационни филми. Сред атракциите в карнавала, който за поредна година превърна на Еньовден Русе в най-пъстрия град в страната, бяха деца от детските градини, които дефилираха в екипи на волейболните отбори, които ще играят в Русе мачовете си от груповата фаза на световното първенство през септември. С такива екипи бяха и общинските служители от дирекция „Култура и образование“. Всички те станаха част от шареното веселие, което включваше шествия, танци, игри, състезания.  
Настроението на жителите и гостите на града подгряха обичаният певец Миро, Бате Енчо, любимката на тийнейджърите Дара и Лос Памбос още от 18 часа, когато три лъча потеглиха от различни точки на града, за да се съберат на площада пред съда. Малко преди 19 часа тръгна и ритуалното шествие, водено от един от най-известните волейболисти русенецът Любо Ганев. Той носеше волейболната купа, която гостува в Русе като един от градовете домакини на световното първенство през септември. По традиция точно в 19 часа кметът Пламен Стоилов даде старт на колоритната фиеста и отключи карнавалния дух с ключа на града. Стоилов връчи ключа на обявения за цар на тазгодишния карнавал Любо Ганев, който обеща да го пази като зениците на очите си. 
Малко след това на сцената пред операта се изви опашка от любопитни деца и възрастни, които разгледаха и се снимаха с волейболната купа. Именно тя беше една от атракциите на карнавала, който тази година бе под наслов „Влез в отбора“. 
Сред специалните гости на пъстрия карнавал, които се погрижиха за настроението на хилядите русенци и гости на града, бяха певецът от Венецуела Рей Хернандез и IDance Studio на Каталин и Андреа от Румъния.